До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет

...
До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет
Коментари Харесай

Близо 1 млрд. лева тръгват към земеделците

До края на годината сме възнамерявали заплащания с общ бюджет близо 1,3 милиарда лв.. От началото на мандата на служебното държавно управление са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лв., от другите посоки. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков на брифинг. Този запас ще доближи до 50 хиляди стопани от секторите " Животновъдство ", " Растениевъдство " и " Пчеларство ". От тях 19 652 са в бранш отглеждане на животни, като общият бюджет от 37,5 млн. лв. ще бъде разпределен по 77 лева./глава за млечни крави, в това число под селекционен надзор и биволи, месодайни крави под селекционен надзор. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лева./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен надзор, ще бъде по 19 лева ./глава, а за овце и кози, планински и Преходна национална помощ (ПНДЖ3) - 15 лева./глава.

Проф. Бозуков акцентира, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лв. и тя ще доближи до 6 285 стопанства , като те ще получат по 7 лв. за всяко пчелно семейство. Министърът осведоми още, че 29,5 млн. лв. са планувани за близо 21 хиляди стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. В стопанствата, в които се отглеждат ябълки, круши, череши/вишни, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, ягоди и малини ще получат по 550 лв/ха., а фермерите отглеждащи сливи и десертно грозде по 280 лева./ха. Субсидиите, планувани за развъждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лева./ ха, за пипер - 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън - 600 лева./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши - 300 лева./ха, за развъждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лева./ха, за винени лозя по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а заплащанията ще бъдат през декември.

По думите му, екипът на МЗХГ съумя да приготви точни и действителни средства за актуализация на бюджета, планувани за преодоляване на рецесията и съгласуван със сериозността на обстановката. Разчетите бяха предоставени на депутати и бяха импортирани за разглеждане в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2021 година Проф. Бозуков напомни, че в средата на октомври бе отворен приемът по подмярка 4.2. " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ". И уточни, че плановите оферти могат да бъдат подавани до 25.02.2022 година, а общият очакван бюджет е над 387 млн. лв.. Той посочи, че по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) през ноември ще бъдат пуснати 2 процедури, ориентирани млади фермери и дребни стопанства. По информация на Държавен фонд " Земеделие ", от началото на мандата досега по ПРСР са подписани 451 контракта, като предоставената Безвъзмездна финансова помощ по тях е в размер над 89 млн. лв., осведоми още министър Бозуков.
 Европейска комисия утвърди 72 млн. лева държавна помощ за българските земеделци
Европейска комисия утвърди 72 млн. лева държавна помощ за българските земеделци

Средствата ще бъдат изплатени до края на годината

" Не бих желал да подцени свършеното по Програмата за морско дело и риболовство, която също се ръководи от МЗХГ ", съобщи министърът. Той осведоми, че от средата на май до в този момент по нея имаме подписани 141 броя административни контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер на 5 368 197,54 лева

По думите на министъра първите заплащания по схемите за директни заплащания към стопаните за Кампания 2021 година към този момент са факт. " На 26 октомври животновъдите получиха заплащане по първи транш в размер на 18,7 млн. лв. по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството ", заяви проф. Бозуков. До края на годината, по схемите за директни заплащания за акция 2021 са планувани заплащания с общ размер 865 млн. лв..

Министър Бозуков разяснява още и въпроса с дефицита на дърва за пазара, като съобщи изрично, че тематиката не би трябвало да се използва политически. Той посочи, че горските територии на страната заемат близо 35% от нея и че годишният приръст е в размер на близо 14 млн. пространствени куб. м. (пр. куб. м.) От тях действително се употребяват сред 5-7 млн. прочие куб. м. " Предвид съотношението сред общинските и държавните горски територии, което е 25% към 75% ", сами разбирате, че те няма по какъв начин задоволят потребностите на локалното население. " Затова сме основали нужната организация по добиването на дърва за огрев и от териториите на държавните горски стопанства ", акцентира министър Бозуков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР