До края на годината ще разменяме документи с държавата от

...
До края на годината ще разменяме документи с държавата от
Коментари Харесай

До края на годината ще разменяме документи с държавата от смартфона

До края на годината ще разменяме документи с страната от смарт телефона, излиза наяве от техническата спецификация за създаване на мобилно приложение за електронна идентификация и електронно сключване – BGID, за публично разискване от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.

След възлагането на поръчката заложеният период за осъществяване е 9 месеца т. е. в случай че изработването бъде предоставено през март, до края на годината би трябвало жителите да разполагат със средство за електронна идентификация на телефоните си. С него те могат да подписват документи и да ги изпращат по електронен път до държавните институции, вместо да ги носят на хартия, или няма да е нужно да си вадят електронен автограф, с цел да се разпознават пред държавни органи. Електронната еднаквост, обезпечена от страната, ще е безвъзмездна, само че няма да може да замести напълно електронния автограф, т. е. няма да може да подписваме контракти с частни сътрудници да вземем за пример.

Всеки жител ще може да се записва в системата с някой от идентификаторите, които употребява сега за другарство с държавна институция - ПИК на Национална агенция за приходите, или на Национален осигурителен институт да вземем за пример. Може да употребява и електронния си автограф, в случай че има подобен. А в случай че не има нито един тип от досегашните способи за идентифициране, ще може да сканира персонална карта или паспорт и да отговори на няколко характерни въпроса.

Приложението ще е налична за операционните системи Android и IOS, ще може да се употребява на смарт телефони (с размер на екраните 4.7 “ – 6.7 “), и фаблети и таблети (с размер на екраните >6.8 “), поддържащи съответните версии на операционните системи, в това число и на HDPI екрани. Включително изпълнителят би трябвало да предложи и модерния в последно време режим “night/dark mode”.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР