До края на годината ще бъде изработена нова методика за

...
До края на годината ще бъде изработена нова методика за
Коментари Харесай

Предлагат нова методика за обезщетения на пострадалите при катастрофи

До края на годината ще бъде направена нова методика за компенсациите на потърпевшите при произшествия. Целта е съдилищата да разполагат със скица, по която по-справедливо да присъждат компенсациите. Новата методика е създадена по поръчка на Държавния гаранционен фонд от работна група включваща адвокати, лекари, психолози и финансисти, оповестява Българска национална телевизия.

Максималният брой точки за неимуществени вреди, а точно за понесени болки и премеждия е 200. При минимална работна заплата от 560 лв., това планува оптимално обезщетение за неимуществени вреди от 112 000 лв., обясниха от Асоциацията на българските застрахователи.

Константин Велев, ръководител на Асоциация на българските застрахователи: Към него по-късно се прибавя и компенсацията за имуществена щета, загуба на приход, тъй като е допустимо в резултат на телесното увреждане потърпевшото лице дълго време да не бъде на работа или изобщо да не може да упражнява специалността си, от която търпи една сериозна имуществена щета.

За пръв път се вкарва и оптимално обезщетение за неимуществени вреди на близки родственици от 80 000 лв. при гибел. То обаче също може да бъде увеличено, ако има утежняващи условия - да вземем за пример умрял е единственият родител на дете.

Според асоциацията на потърпевшите при произшествия обаче, новата методика не е добра и е в интерес на застрахователите. Смятат, че тя ще понижи размера на компенсациите.

На пръв прочит, сред 3 и 5 пъти по-ниски компенсации ще получават потърпевшите, по отношение на в този момент настоящата правосъдна процедура. Чухте цифрата 80 000, най-високата, в случай ще съдът сега присъжда сред 120 и 150 000 без лихвите, съобщи Владимир Тодоров Българска асоциация на потърпевшите при произшествия.

От Асоциацията също по този начин упрекнаха Гаранционния фонд в преждевременно разискване на методиката. Определиха като къс периода, даден от законодателя за приемане на новата методика, само че обясниха, че ще се вместят в него и документът ще бъде реалност до края на годината.

" Не е толкоз елементарна работата, надяваме се, че общо ще съумеят да се включат в приемането на наредбата в този едногодишен период ", твърди Борислав Михайлов от Гаранционния фонд..

Общественото разискване на новата методика ще бъде стартира при започване на септември. Пълният текст на документа към този момент е оповестен на страницата на Гаранционния фонд. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР