До края на годината се осигурени 107 млн. за медицинските

...
До края на годината се осигурени 107 млн. за медицинските
Коментари Харесай

Как ще се разпределят средствата сред медиците в борбата с COVID-19?

До края на годината се обезпечени 107 млн. за медицинските лица на първа линия в битката против COVID-19. Кой ще получи тези пари, вземат решение шефовете на лечебните заведения, които изготвят описи с медицинския личен състав.
Това стана ясно от думите на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов в ефира на утринния блок на bTV. Проф. Ангелов акцентира, че задачата, която се преследва, е всички лекари, които са имали контакт с COVID-19, да получат средства.
Проф. Ангелов разясни, че в НЗОК има буфер, който към момента не е употребен, по пера в бюджетите на Касата. Целим нарастване приблизително с 10% на цените на клиничните пътеки и нарастване с 10% на лимитите на лечебните заведения. Целта е да се усилят главните хонорари, които са написани по груповия трудов контракт, сподели здравният министър. Предприели сме спомагателна мярка и за общинските лечебни заведения в размер на 19 млн. лева Проф. Ангелов акцентира, че корекциите касаят и общопрактикуващите лекари и работещите в извънболничната помощ.
Направили сме лист и сме пуснали заповед какви би трябвало да са леглата във всички лечебни заведения, които всяка една болница би трябвало да поддържа във връзка с COVID-19, стана ясно още от думите на Ангелов. 
Той съобщи, че от есента всичко зависи от отговорността на всеки един човек, само че ние би трябвало да свикнем с този ковид. Всичко, което зависи от Министерството на здравеопазването, ние ще го създадем. Ясни са ни какви са размерите, с които разполага страната, съобщи проф. Ангелов. Той акцентира, че в този момент системата е по-подготвена. 
Новият здравен министър съобщи, че не познава Делян Пеевски.

Към края на вчерашния ден излязоха всички проби, които са направени от изворите по поречието на река Марица. Няма никакви замърсители, които да са рискови за хората. Възстановено е водоподаването към всички обитаеми места в област Хасково. Водата към този момент става единствено за битови потребности. Ще бъдат взети проби от чешмите и след тези проби, ще може да се употребява водата за пиянство и готвене, заключи здравният министър.
По думите на проф. Костадин Ангелов има повишени стойности на азот нитратен, нитритен и амониев, като става дума за количеството азот в амониевия йод, акцентира Костадин Ангелов. Той означи, че няма замърсяване в повърхностните води на реката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР