До края на годината се очаква централата да пусне още

...
До края на годината се очаква централата да пусне още
Коментари Харесай

Един търговец е купил цялата електроенергия на първия търг на АЕЦ "Козлодуй" за 2020 г.

До края на годината се чака централата да пусне още няколко такива пакета за базова мощ

© Анелия Николова АЕЦ " Козлодуй " продаде електрическа енергия за 45.6 млн. лева в първия си търг за доставка през 2020 година Постигната цена за 50-те мегавата базова мощ е 113.48 лева./МВтч, като началната за търга бе 94 лева./МВтч.

Постигната висока цена допуска засилена конкуренция, още повече че съгласно уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса в търга за на АЕЦ-а са взели участие цели 25 търговеца на ток. Но от шест самостоятелни източника " Капитал " научи, че купувачът в действителност е единствено един. А в случай че тази централизация продължи и в плануваните за вторник и сряда сходни търгове, ще има огромна възможност и през идната година да се повторят проблемите с ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия и свързаната с това волатилност на цените.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Незнайният печеливш

Правилата на енергийната борса са такива, че демонстрират единствено участниците, подали оферта в даден търг, само че не и тези, които са спечелили. Точно по тази причина няма по какъв начин по фиктивен път да се разбере кой търговец какви количества сила е съумял да купи.

В съответната дълго чакана процедура предвидимо са се присъединили всички съществени играчи на свободния пазар на ток в България (общо 25 на брой), само че в последна сметка целият пакет от 50 мегавата базова мощ (4% от наличния капацитет) е извоюван от един - този, който е предложил най-високата цена. В това няма безусловно нищо неправилно, даже в противен случай - държавната АЕЦ " Козлодуй " ще завоюва повече от предстоящото. Но негативът е, че близо 20% по-високата цена от първичната не е била предстояща от никого и силата се концентрира в един търговец, който в избран миг може да стартира да оказва въздействие на пазара.

Съмненията в бранша са, че става дума за търговец от групата на Христо Ковачки, само че на процедура може да е всеки един от останалите участниците. Електроразпределителните предприятия да вземем за пример могат да си разрешат да предложат нереалистично високи цени за обезпечаване на софтуерните си загуби, защото Комисията за енергийно и водно контролиране по-късно ще ги компенсира за направените разноски.

Още два пъти от същото

В идващите два дни нуклеарната централа ще продаде още два пакета по 50 мегавата базова мощ, като единият е за интервала февруари-декември (както беше и днешния търг), а другият е за март-декември. Началните цени са надлежно 94 и 93 лева./МВтч, само че упованията са още веднъж да бъдат достигнати стойности от над 110 лева " Когато приказваме за еднакъв артикул, който се предлага в поредни търгове, логиката е на втория за база да бъде призната реализирана при първия цена ", изяснява участник на пазара. Това значи, че след днешната договорка може да се чакат още две, които да подсигурят сумарно 90 млн. лева доходи за държавната АЕЦ.

Постигнатите цени ще са значим знак за цената на електрическата енергия през идната година - когато базовата мощ е купена за над 110 лева няма по какъв начин да се чакат по-ниски предложения. За съпоставяне в края на 2018 година търговете на АЕЦ " Козлодуй " се печелеха при равнища от 90-95 лева./МВтч. От друга страна, резултатът за крайните клиенти от по-скъпата сила би трябвало да е по-малък, защото се чака ново намаляване на таксата " Задължение към обществото ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР