До края на годината се очаква ръстът на българската икономика

...
До края на годината се очаква ръстът на българската икономика
Коментари Харесай

Задълбочава се икономическата криза в страната

До края на годината се чака растежът на българската стопанска система да се свие с към 7%, а безработицата на доближи двуцифрено число, предвидиха от Търговско- промишлената палата. По-трудно ще бъде и икономическото възобновяване през идната година. Работодателската организация показа през днешния ден своето годишно издание на класацията " България в числа ".

Икономическата рецесия в България се задълбочава, а страната се подрежда измежду най-харчещите поради ковид в Югоизточна Европа. Затова и икономическото възобновяване се чака да се случи по-бавно и по-трудно след плануваното стесняване на брутния вътрешен артикул.

" Всичко ще зависи от това по какъв начин ще се развият нещата в Европейски Съюз, от което сме най-вече подвластни и където може би имаме по-високо доверие на вложителите към българската икономическа среда. Чувстват се въпреки всичко, в единното европейско икономическо пространство, по-сигурни в България ", разяснява в предаването " Хоризонт за вас " ръководителят на палатата Цветан Симеонов.

Не по-оптимистична е прогнозата за пазара на труда и растежа на безработицата:

" Ще пораства безработицата, към този момент двуцифрена, над 10%. Не изключвам и това, в случай че не успеем да подтикваме бизнесмените в България да се върнат към естествената си активност, макар комплицираните разнообразни условия на работа в епидемиологична конюнктура ".

Класацията „ България в числа " съдържа данни за икономическите индикатори на страната през 2019 година. Изданието прави и параленост с информацията от 27 интернационалните ранглисти и наличието на българската стопанска система в тях. Изданието излиза в листовка за 11-и път, а класацията се прави въз основата на данни от статистиката и ранглисти, които следи както българският бизнес, по този начин и непознатите вложители.

В интернационалните ранглисти страната ни резервира постоянни позиции във връзка с икономическата независимост. Според отчета на фондация " Heritage " за тази година България се подрежда на 36-о място в света - с една позиция нагоре, а в класацията на Световния стопански конгрес за конкурентоспособността 2019 се изкачваме с две места до 49-о по отношение на миналата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР