До края на годината общините и бизнеса и ще имат

...
До края на годината общините и бизнеса и ще имат
Коментари Харесай

Осигуряваме нисколихвено кредитиране за инвестиции в развитие на градовете

До края на годината общините и бизнеса и ще имат достъп до 370 млн.лв.под формата на преференциални заеми за благоустрояване, развиване, туризъм и атракции.

С нисколихвено кредитиране Министерството на районното развиване и благоустройството ще даде опция на 39 български града да станат стопански по-развити и дейни, с по-добри условия за живот за хората. Това разгласи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова във Велико Търново, където се организира работна среща на тематика „ Финансови принадлежности ".
Средствата, в размер на 370 млн. лева, се дават от министерството на Фонд мениджъра за финансови принадлежности, който посредством подфондове ще финансира планове на общините, бизнеса и публично-частни партньорства. Очаква се мярката да проработи в края на тази година. Зам.-министър Николова акцентира, че измежду плановете, които могат да получат нисколихвеното кредитиране, са такива за енергийна успеваемост на еднофомилни здания, студентски общежития, модернизиране на градския превоз, създаване на спортни и увеселителни зали, басейни, опери, театри, читалища и прочие

„ Допустими са всички действия с висока социална значителност и огромен обществен резултат, с опция за генериране на доходи, които като се изключи че ще служат за възобновяване на заема, ще дадат опция за реинвестиране в нови планове ", означи заместник-министърът. Това е късмет да се осъществят планове, които нямат опция да се финансират от други места, поради лимитираните доходи. Такъв вид планове са парковете, които не носят особена облага, поради ограничавания от позиция на атракциони, места за хранене и площи чартърен, само че приносът им за обществото е доста висок. Успешен образец в тази област е парк „ Възраждане " в София, който е осъществен с кредитиране от програмата като пилотен план през предишния програмен интервал.

Зам.-министър Деница Николова подсети, че в програмния интервал 2007-2013 година по самодейността JESSICA пилотно са заделени 64 млн.лв. за нисколихвено кредитиране. С тази инвестиция и привлечено допълващо съфинансиране от фондовете, които ръководят средствата, са осъществени 36 плана за над 200 млн. лева, т.е реализиран е над 3 пъти ливъридж резултат сред вложен капитал от програмата и осъществени вложения.
През сегашния програмен интервал, в границите на Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм " са възможни вложения на територията на цялата страна за обекти на културното завещание от национално и международно значение. Приоритетни са възобновяване и съхраняването на културното завещание и основаване жизнеспособни интегрирани туристически артикули. Общата стойност на дребните планове за културен и резистентен туризъм, които също могат да бъдат финансирани посредством нисколихвено кредитиране, не би трябвало да надвишава 5 млн. евро, а в случаите на планове по отношение на инфраструктура, която е оповестена за международно културно завещание - 10 млн. евро.

Използването на финансови принадлежности е насърчавано от ден на ден в Европейски Съюз през последните години, а главните прерогативи са, че обществените средства, предоставени от Европейски Съюз, подкрепят вложението в планове, които не биха получили чисто частно финансиране на пазарен принцип. Този механизъм разрешава да се притегля в допълнение съфинансиране и понижаване на риска за отпускащия заема фонд.

Пред публицисти зам.-министър Деница Николова заяви, че 58% от бюджета по Оперативна програма „ Региони в напредък ", който е малко над 3 милиарда лв., е контрактуван с бенефициентите. В рамките на подписаните контракти се реализират ограничения за възстановяване на градската среда в общините, за енергийна успеваемост на постройките общинска благосъстоятелност и на многофамилните жилищни здания. В рамките на Оперативна програма „ Региони в напредък " Агенция„ Пътна инфраструктура " има контрактувани близо 250 млн. лв. за рехабилитация,ремонт и реорганизация на първи и трети клас пътна мрежа. Предстои по програмата да бъдат ремонтирани над 100 професионални гимназии в страната, с цел да може до 15 септември материалната база в тези образователни заведения да бъде актуализирана.

Сред участниците във форума са Мартин Заимов - изпълнителен шеф на „ Регионален фонд за градско развиване ", Надя Данкинова - изпълнителен шеф на „ Фонд за стабилно градско развиване ", изпълнителният шеф на ФМФИБ ЕАД Валери Белчеви други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР