До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило средства

До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило средства ...

Министерството на здравеопазването дава 4,9 млн. лева за закупуване на апаратура за хемодиализа.


До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило средства в размер на близо 4,9 млн. лева за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла. Днес подписах договорите. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за проблемите в работата на центровете по хемодиализа.

„Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения. В това число за 7 лечебни заведения са предвидени средства за основен ремонт на отделенията по хемодиализа в размер на 891 хил. лева“, добави той.

„Специално за МБАЛ „Св. Петка“- Видин са отпуснати 180 хил. лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, водоочистваща система и нови хемодиализни легла“, обясни здравният министър.

Той поясни, че към края на 2017 г. в страната има 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа. „Процедурите се осъществяват в 80 диализни структурни. 60 от тях са разкрити в държавни и общински болници, а 20 са или отделения в частни лечебни заведения или самостоятелни лечебни заведения“, каза още Кирил Ананиев.

Източник: novini.bg