До края на годината броят на безработните у нас може

...
До края на годината броят на безработните у нас може
Коментари Харесай

Броят на безработните в края на 2020-а може да бъде толкова, колкото е населението на Варна

До края на годината броят на безработните у нас може да доближи 330 000 души или малко по-малко от популацията на град Варна. Това предвиждат от КНСБ в своето мнение по плана за изменение на Закона за държавния бюджет, представено от БНР. Според него равнището на безработицата ще се увеличи от сегашните 6% до 10%.

В него се показва, че растежът на безработицата на годишно ниво се подценява. От КНСБ считат, че е належащо поправките в бюджета на държавното публично обезпечаване, свързани с разноските на Фонд " Безработица ", да се дефинират съгласно растежа на безработните или най-малко с 4 процентни пункта, вместо с 2, както е заложено в плана.

В допълнение в мнението се показва, че натискът върху фонда ще бъде двойно по-голям, в сравнение с планува държавното управление.
 В България се задава огромна вълна от безработица
В България се задава огромна вълна от безработица

Броят на записаните пораства с по 1300 души всеки ден, споделя общественият министър

Синдикалистите предизвестяват, че пазарът на труда ще бъде съществено обиден в актуалната обстановка. Според показаните данни към сегашния миг равнището на безработицата към края на март е с 2 процентни пункта нагоре по отношение на декември предходната година.

От КНСБ показват, че е нужна незабавна преоценка на параметрите, с които се актуализира бюджетът на Националния застрахователен институт.

" Очаква се гладко повишаване на новорегистрираните безработни и смяна на съотношението на тези, които имат право на обезщетение, по отношение на всички останали. Следователно, във фонд " Безработица " би трябвало да има планувани средства за обезпечаването на компенсации на 120 000 до 140 000 души в края на годината. В този смисъл, настояваме актуализацията на бюджета да планува, че следва да записваме възходящ брой безработни с право на обезщетение, които в края на годината могат да станат в безспорен брой три пъти повече, в сравнение с са били в края на 2019 година ", се споделя в мнението.

В допълнение от синдиката показват, че заложеният спад на брутния вътрешен артикул от 3% е като най-лош сюжет " наподобява много оптимистичен ".
 Даниела Бобева: Големият удар за българската стопанска система от ковид занапред идва
Даниела Бобева: Големият удар за българската стопанска система от ковид занапред идва

Тази рецесия е " неповторима " съгласно експерта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР