До края на годината българският бизнес може да кандидатства за

...
До края на годината българският бизнес може да кандидатства за
Коментари Харесай

До края на годината българският бизнес може да кандидатства за над 735 млн. лв.

До края на годината българският бизнес може да кандидатства за над 735 млн. лева

Парите са по Националния проект за възобновяване и устойчивост и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) към Министерството на нововъведенията и растежа.

Тези средства ще би трябвало да бъдат вложени в нови машини и програмен продукт, в създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на сила до 1 MWh, в подобряването на осведомителната и киберсигурността и други, оповестиха от пресцентъра на ведомството, което беше поето от служебния министър Александър Пулев.

Компаниите към този момент могат да подават плановете си по първата за България процедура от Плана за възобновяване – „ Технологична модернизация‘. Тя е с общ бюджет 260 млн. лева и е ориентирана най-вече към индустриалните компании за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност, съобщи настоящо.ком.

Кандидатстването е до 21 септември 2022 година и е напълно онлайн през системата ИСУН 2020. Спрямо размера и потребностите си, сдруженията могат да получат от 35 000 лева до 700 000 лева за закупуване на инсталация, с която да основат нови поточни линии и артикули. Очаква се поддръжката да доближи до 700-1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подкрепени със идващите четири процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по ПКИП. До края на лятото ще започва грантова скица за 30,6 млн. лева за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията.

Още 118 млн. лева ще бъдат вложени в МСП, които са получили знака за качество „ Печат за върхови достижения “ по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия като основаване на прототипи и проява на технологии.

Повече научни проучвания и основаване на нововъведения вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ". Тя ще е с бюджет 127 млн. лева и се чака да стартира в края на тази година. По нея ще могат да аплайват компаниите от стопански бранш “C ” - Преработваща индустрия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР