До края на годината България може да изпълни препоръките в

...
До края на годината България може да изпълни препоръките в
Коментари Харесай

Цачева: България може да изпълни препоръките на ЕК да края на 2017 г.

До края на годината България може да извърши рекомендациите в последния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция. Това сподели правосъдният министър Цецка Цачева пред публицисти в Брюксел, където е на посещаване по отношение на бъдещото ни председателство на съвета на Европейски Съюз, осведоми " Фокус ", съобщи Dnevnik.bg.

" Със удовлетворение мога да отбележа, че за периодите, които досега са изтекли, ограниченията са изпълнени. Има известно закъснение във връзка с правосъдната и прокурорска карта с оглед понижаване на тежестта, разтоварване на някои от най-натоварените съдилища, само че срокът там е по-продължителен ", разяснява Цачева.

Министърът добави, че сред 14 и 16 юни в София е била задача по Механизма за съдействие и инспекция.

" За първи път срещите с представители на българските институции бяха проведени по ново метод - съответната рекомендация от януарския отчет с плануваните ограничения и съответните периоди в работния график, който ние имаме ", разяснява тя и добави, че извършените срещи са протекли в градивен, диалогичен, партньорки дух.

" Поели сме ангажимент регулярно да осведомяваме сътрудниците за напредъка. Аз съм обнадеждена и се надявам по този начин, както прозира и от самия януарски отчет с един към този момент обозрим небосвод - края на 2018 година тази инспекция по отношение на България да завърши, само че това зависи от работата ни в осъществяване на рекомендациите ", сподели още правосъдният министър. Допълни, че в Министерството на правораздаването интензивно се работи по антикорупционното законодателство. " Поела съм ангажимент пред държавното управление, а това значи пред българските жители и нашите сътрудници, през септември планът да бъде за спор в пленарна зала ", съобщи Цачева.

Иначе Цачева уточни целите за българското председателство в областта на правораздаването - службата на европейски прокурор, новата правосъдна тактика и регламента за признание и осъществяване на правосъдни решения, свързани с деца.

По мотив изборите за нов Висш правосъден съвет (ВСС) министърът на правораздаването приветства опцията да се гласоподава отдалечено по електронен път. " Това даде опция да има извънредно висока интензивност, за първи път членове на Висш съдебен съвет се употребяват с такова високо посланичество, а това значи и доверие към магистратите, които ще членуват в идващия съвет ", разяснява тя.

Допълни: " Очаквам от тях професионално и правилно да извършват отговорностите си по закона за правосъдната власт и конституцията, да има делова атмосфера и опция за работа, тъй като единствено тогава се реализират резултати. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР