До края на февруари не се предвижда допълнително финансиране от

...
До края на февруари не се предвижда допълнително финансиране от
Коментари Харесай

ЕС спира финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

До края на февруари не се планува в допълнение финансиране от страна на Европейски Съюз на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA.

Това оповестиха през днешния ден от Европейската комисия. Оттам разясняват, че решението за следващо разпределяне на средства ще бъде взето според от резултатите от следствието на Организация на обединените нации, което цели да откри обстоятелствата към изказванията за присъединяване на чиновници на UNRWA в терористичните офанзиви против Израел на 7 октомври 2023 година

“Комисията чака Агенцията да се съгласи с провеждането на одит от назначени от Европейски Съюз самостоятелни външни специалисти, който да се концентрира върху системите за надзор и предварителна защита на присъединяване на неговия личен състав в терористични действия. Очакваме също по този начин подсилване на отдела за вътрешни следствия на Агенцията, което от основно значение за тази цел ”, акцентират от Европейска комисия.

От Комисията упорстват да стартира допустимо най-бързо инспекцията на личния състав на UNRWA, с цел да бъде доказано, че никой не е взел участие в нападенията.

Както Клуб Z писа Израел даде на Организация на обединените нации детайлна информация за огромен брой сътрудници на Организацията за помощ на палестинските бежанци, които са взели участие в клането на 7 октомври. Скандалът е голям. Като първо следствие от него редица западни страни оповестиха прекъсване на заплащанията си за палестинската организация към Организация на обединените нации до изясняване на детайлностите.

Освен че сътрудници персонално са взели участие в зверствата на 7 октомври, са били употребявани и транспортни средства и уреди на Организация на обединените нации за кланетата и и отвличанията. И Германия разгласи през днешния ден, че приключва заплащанията си към Организацията.

Това надалеч не е първият случай, в който Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA) е подложена на критика поради хипотетични връзки с „ Хамас “. Но обвиняванията, публикувани в петък, са в действителност потресаващи. Самият общоприет комисар на Агенцията Филип Лазарини разгласи в късния следобяд, че Израел е дал информация, че няколко чиновници са взели участие в терористичната офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври.
Израел: " солидна и доказана информация "
Израелската контраразузнавателна работа Шин Бет и армията разполагат със " солидна и доказана информация " в това отношение, продължава отчетът. Информацията е получена основно посредством разпит на терористи от „ Хамас “, които са били задържани по време на нападението на 7 октомври. В петък вечерта Държавният департамент на Съединени американски щати приказва за дванадесет обвинени чиновници на UNRWA. Първоначално този брой не беше доказан.

Международното отвращение от обвиняванията обаче не закъсня. В петък следобяд Съединени американски щати оповестиха, че ще спрат заплащанията си към организацията за помощ за времето на следствието. Скоро по-късно ги последваха Канада, Англия и Австралия, както и няколко европейски страни. Първоначално в събота Германия изрази " дълбоката си угриженост " по отношение на изказванията. Вечерта Берлин разгласи, че Германия повече няма да позволява ново финансиране " до привършване на следствието ". Все отново сега не се разискват никакви нови задължения, се споделя в известието. От друга страна, филантропичната помощ ще продължи.

Според личните си данни немското държавно управление е подкрепило UNRWA с повече от 200 млн. евро единствено през 2023 година Лазарини дефинира реакциите на страните донори в събота вечерта като " шокиращи ", още повече че те са работили неотложно. Наказването на цяла организация поради обвинявания против обособени чиновници е " извънредно безконтролно ", сподели генералният комисар.

Междувременно рецензиите към UNRWA не са нещо ново. Организацията на Организация на обединените нации, която е учредена през 1949 година и понастоящем се смята за най-важната организация за подкрепяне на палестинците в Газа и Западния бряг, както и в Сирия, Ливан и Йордания, от години е обект на обвинявания. Тъй като UNRWA записва и потомците на бежанците от 1948 година, Израел постоянно твърди, че организацията за помощ изкуствено усилва броя на палестинските бежанци и по този метод в допълнение изостря израелско-палестинския спор. В предишното обаче са предизвиквали неспокойствие и случаи, при които палестински учители в учебните заведения на UNRWA са разпространявали антисемитско наличие. Имаше и обвинявания, че организацията работи с хора, близки до „ Хамас “. Организация на обединените нации постоянно е отхвърляла сходни обвинявания и е уверявала, че подсигурява независимостта и безпристрастността на своите чиновници.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР