До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса

...
До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса
Коментари Харесай

Най-накрая безплатни COVID тестове: Даването на направление за PCR ще става по телефона

До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса със Здравната каса, което ще рече, че от идната седмица персоналните лекари ще стартират да издават електронните посоки на пациентите с най-малко 2 симптома за ковид от общо 11-12. Председателят на съюза доктор Иван Маджаров разгласи, че тест овете ще се вършат в посочени от здравния министър лаборатории, които имат контракти с НЗОК. Това стана ясно на конференция на съсловната организация.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов изясни, че даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещаване в кабинета на джипито. За задачата персоналният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат непосредствено в лаборатория, за да им бъде изработен тест. Брънзалов добави, че признаците в действителност са субективни, само че се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат виновни, когато изискат направление за PCR тест.

БЛС се пребори със Здравната каса и за отпадането на лимитите за издаване на посоки за антигенни и PCR-тестове. В последния вид на анекс с Касата такива няма.

Д-р Маджаров пък разгласи още, че лекарите са се противопоставили и на желанието на Здравната каса да понижи финансирането на цената на PCR-а от 60 на 25 лева Стана ясно още, че БЛС подлага на критика държанието на НЗОК по време на договарянията за анекса на Националния рамков контракт. Отправена бе и закана за искане на оставки на членове на Касата.

" Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно надменност от тяхна страна ", безапелационен беше основният секретар на Българския лекарски съюз доктор Стоян Борисов. По думите му въпросът с направленията, които издават джипитата, се е забавил прекалено много в миг на зараза. " БЛС е неудовлетворен от процеса на водене на договаряния, а не от резултата ", акцентира той.

От БЛС се опълчиха и на уволнението на медиците от пловдивската болница, в която починаха зарязаните на стълбите пациенти. Председателят на БЛС разяснява, че не приема за вярно уволнението на санитарка и лидер на кола за спешна помощ в Пловдив, които съгласно него работят без право да отхвърлят и добави, че в случай че се работи по този метод, скоро няма да има кой да кара линейките
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР