До края на декември работниците или служителите трябва да представят

...
До края на декември работниците или служителите трябва да представят
Коментари Харесай

До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

До края на декември служащите или чиновниците би трябвало да показват нужните документи пред своите работодатели по главното трудово правно отношение, в случай че желаят да употребяват данъчните облекчения за деца посредством тях. Двете заявления - за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат открити на интернет страницата на Национална агенция за приходите – www.nap.bg, оповестява Флагман.

Новото през тази година е, че към този момент не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението. Дадена е опция от тази година и двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да употребява облекченията в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Данъчните облекчения не могат да се употребяват посредством работодателя, в случай че родителятне е заявил, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, или че ще подава годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. Най-лесният метод да се ревизират задълженията към бюджета е като се направи информация на интернет страницата на Национална агенция за приходите с безвъзмезден личен идентификационен код – ПИК, който може да се получи във всеки офис на Национална агенция за приходите.Чрез шеф могат да се употребяват и други типове данъчни облекчения.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2018 година могат да се употребяват по два метода.
Първият метод, по който може да се употребяват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, е посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице, в период до 31 януари 2019 година В този случайе належащо служащият или служителят да даде на работодателя си декларацията по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите нужни документи,в период от 30 ноември до 31 декември 2018г.

Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2018г. – до 30 април 2019 година Към нея би трябвало да се приложи и съответния пример на декларация:

- Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца (образец 2005) и/или
- Декларация по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания (образец 2006).
Данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи според от броя на децата: с 200 лева за едно ненавършило пълноправие дете; с 400 лева – за две ненавършили пълноправие деца; или с 600 лева за три или повече ненавършили пълноправие деца. Условията, при които е допустимо да се ползва облекчението, се заявяват в специфичния пример надекларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005).

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи с 2000 лева за развъждане на дете с 50 или с над 50 на 100 тип и степен на увреждане. Условията, при съществуването на които е допустимо да се  ползва облекчението се заявяват в декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006). Към формуляра се ползва копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК.

И двата типа облекчения (за деца и за деца с увреждания) се употребяват до размера на сумата от годишните данъчни основи. Когато сумата на годишните данъчни основи е по-малка от размера на данъчното облекчение, разликата може да се употребява от другия родител с подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Когато данъчното облекчение за деца и/или за деца с увреждания е употребено в цялостен размер при работодателя по главното трудово правно отношение, само че физическото лице би трябвало да подава годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2018г., към годишната данъчна декларация не следва да ползва декларациите за данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, както и останалите нужни документи.

Важно: При прилагане на данъчните облекчения за деца и/или за деца с увреждания с подаване на годишна данъчна декларация, физическото лице не би трябвало да има подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР