До края на декември е срокът, в който работещите, които

...
До края на декември е срокът, в който работещите, които
Коментари Харесай

До края декември родителите могат да заявят данъчни облекчения за деца

До края на декември е срокът, в който работещите, които желаят да употребяват посредством работодателя си данъчните облекчения за деца, би трябвало да им показват нужните документи, припомня Националната организация за приходите (НАП).

Двете заявления - за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат открити на интернет страницата на Национална агенция за приходите – www.nap.bg. От предходната година не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението. Дадена е опция облекченията да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да се възползва в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Данъчните облекчения не могат да се употребяват посредством работодателя, в случай че родителят не е заявил, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, или че ще подава годишна данъчна декларация. Най-лесният метод да се ревизират задълженията към бюджета е като се направи информация на интернет страницата на Национална агенция за приходите с безвъзмезден личен идентификационен код (ПИК), който може да се получи в офисите на Национална агенция за приходите.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2019 година могат да се употребяват по два метода. Първият метод е посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответния чиновник, в период до 31 януари 2020 година В този случай е належащо служащият или служителят да даде на работодателя си декларация, както и останалите нужни документи, в период от 30 ноември до 31 декември 2019 година Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2019 година пред Национална агенция за приходите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР