До края на август се очертаха ясни полюси в процеса

...
До края на август се очертаха ясни полюси в процеса
Коментари Харесай

Китай занули Украйна: Гаранциите за безопасност на Запада не съществуват повече

До края на август се обрисуваха ясни полюси в процеса с кодовото име „ спокойно споразумяване на спора в Украйна “. Известно е, че минимум 23 страни са подготвени да дават така наречен гаранции за сигурност на Киев, като Китай интензивно взе участие в тази група страни. Но Пекин сподели, че ще работи както независимо, по този начин и отчитайки позицията, изразена от Русия и страните от световния Юг. И за незалежната, както и за Запада в действителност това е доста неприятна вест.

„ Гаранции за сигурност “, както в този момент разбираме, е прекомерно необятна формула, с цел да значи нещо съответно за Украйна.

Въпреки обстоятелството, че в Киев след резултатите от юлската среща на върха на НАТО във Вилнюс тези гаранции бяха приети за следващата „ победа “, в действителност се оказва, че това е единствено фиксация на избрани планове на западните страни. На първо място, желанието да не се капитулира пред очевидно превъзхождащата Русия на бойното поле.

Съдете сами: на срещата на върха на НАТО на Украйна беше обещано да разбере, че в обозримо бъдеще няма да се причисли към алианса. Но с цел да подсладим хапчето, беше прибавен тъкмо този роман за гаранции за сигурност, който в действителност не допуска нищо, което не е съществувало преди.

Членовете на Г-7 подписаха гаранции за сигурност за Украйна, а по-късно към тях се причислиха България, Северна Македония, Гърция, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция.

Подписалите дадоха обещание да предваат на Киев въоръжение, включително бойна авиация и дори кораби. Фото Pool/Ress Information / Globallookpress

Звучи огромно. А в действителност:

- никоя от подписалите не има намерение да изпрати войски в помощ на Киев, само че дадоха обещание да трансферират оръжия, в това число бойни самолети и даже кораби;

- дават обещание да продължат да образоват бойци от въоръжените сили на Украйна, да им предават разследващи данни;

- дават обещание да провиснал помощ за възобновяване на страната след края на спора.

Но едно е да декларираш желанията си, а напълно друго да вземеш и изпратиш на следващия ден на Украйна, да вземем за пример, бойни самолети. И е значимо да се разбере, че макар всички прословути гаранции за сигурност, този развой към този момент е в застой и западната преса с съображение повдига въпроса: нуждае ли се Киев въобще от тези бойци?

Ето какво написа New York Times за това:

" В по-голямата си част украинските водачи, които сега ръководят своите изтребители МиГ и Сухой от руската епоха, се пробват да не се доближават прекалено много до задачите си или да остават във въздуха прекомерно дълго, с цел да избегнат сами да бъдат набелязани.

Представител на администрацията на Байдън сподели, че не е ясно дали украинската авиация ще може да окаже поддръжка на сухопътните сили даже с F-16. "

Тоест към този момент е допустимо да се фиксира първия миг: гаранциите за сигурност са по-скоро декларация, в сравнение с подготвен проект на Запада за по-нататъшна помощ на Киев.

А скоростта, с която западната технология или изгарят, или се трансформират в съветски трофей, с цел да заемат място на изложбени щандове в Русия, евентуално също води западните страни до избрани мисли. Например, желаят ли да прибавят изтребители F-16 към съветската сбирка?

Вторият миг е, че няма единна декларация за гаранциите за сигурност с ясно избрани параметри за обезпечаване на тези гаранции.

Факт е, че програмата в границите на " гаранции " е доста огромна. Това изисква доста пари, а държавите-гаранти би трябвало да прокарат новата самодейност през парламентите си.

Дори и с утвърждението на новия проект от парламентите, Украйна ще получи не един документ, а поредност от двустранни съглашения. Всяка от тях ще съдържа неповторими параметри, които зависят от размера, степента на помощ и опциите на съответната страна.

Засега Украйна договаря гаранции за сигурност единствено със Съединени американски щати и Англия (съответно от 3 и 11 август). Очаква се първите двустранни съглашения да бъдат реализирани не по-рано от края на 2023 година

Тоест сега в действителност няма гаранции за сигурност. А дали ще бъдат реализирани също е огромен въпрос, защото всичко може да се ограничи единствено до съглашения с Вашингтон и Лондон. А, и това не е елементарно.

" Според изследване, извършено от Pew Research Center, през юни 44% от републиканския електорат считат, че държавното управление на Съединени американски щати влага „ прекалено много “ в подпомагането на Украйна, макар че през март 2022 година те са били единствено 9% ", Коммерсант уточни, базирайки се на данните от това изследване.

Тоест в Съединените щати мисленето се трансформира и то с невероятни темпове - скок за по-малко от шест месеца от 9% на 44% измежду републиканците, които не имат вяра, че Съединени американски щати би трябвало да продължат да дават на Украйна толкоз впечатляваща помощ.

Гаранциите за сигурност за Украйна се постулират като метод за преустановяване на спора. Освен това западните страни заявяват своя ангажимент за спокойно политическо споразумяване.

Остава огромна мистерия по какъв начин въобще е обвързвано едното с другото? Тоест, по какъв начин оръжията могат да оказват помощ за спокойно политическо споразумяване?

Що се отнася до Африка, Саудитска Арабия и други страни от световния Юг, Киев се опита да ги притегли в своята орбита на срещата на върха при започване на август в Джеда.

Участниците в срещата за споразумяване обаче не съумяха даже да одобряват взаимна декларация и отхвърлиха да хвърлят отговорността за спора само върху Русия. Това приказва доста. Провалът на договарянията в Джеда призна и ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак.

И тук идва Китай!

Сега Китай се трансформира в различен център по въпроса за прословутото населено място. Тук е значимо да обърнете внимание на един значим миг.

Специалният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей се срещна с множеството гаранти за сигурността на Украйна по време на европейска обиколка тази пролет.

Той сподели на всички, че Пекин е за политическо решение и е подготвен да посредничи, само че не при изискванията на Запада. Според него Китай ще бъде медиатор в уреждането на спора въз основа на китайския проект, а не на " формулата на Зеленски ", изразена по-рано от водача на киевския режим.

Припомняме, че Зеленски сподели, че основата на всевъзможни договаряния с Москва е изтеглянето на съветските войски зад линията от 1991 година Тоест Крим би трябвало да отиде към Украйна.

Но Пекин и страните от световния Юг считат, че спорът може да бъде замразен в точките, където е в този момент, и не изискват изтеглянето на съветската войска. Тук се крие главното несъгласие.

Но Киев не се отхвърли и още веднъж се опита да притегли Китай в своята орбита - единствено седмица след срещата на върха в Джеда ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак събра посланици от 58 страни, с цел да разпространява още веднъж " формулата на Зеленски ".

За позицията на Китай красноречиво приказва реакцията на Поднебесната - китайският дипломат просто не пристигна на тази среща. Тогава за какво Киев се нуждае от тези игри с Китай? В Украйна към този момент се приказва за това. Например обявата Strana.ua (достъпът до уеб страницата е блокиран в Русия) написа:

" Но даже и в този момент украинските управляващи са заинтригувани от разговор с Китай, признавайки статута му на вероятен медиатор за спокойно споразумяване и създавайки усещането, че Киев е заинтригуван от неговите мироопазващи старания.

Поне с тактическа цел: с цел да попречат на КНР да поддържа Русия. Всъщност в този случай за Китай ще бъде мъчно да претендира за ролята на медиатор. "

Между другото, парадоксът, че Западът желае мир въз основата на политически развой, само че в това време продължава да въоръжава Киев, е елегантно избродиран в Пекин.

Китай от дълго време твърди, че мирът е неосъществим, до момента в който в Украйна се доставят оръжия. Тези доставки не са позволени. И това е различен фактор, който отделя Китай от оста Украйна-Запад, макар че управляващите на КНР в последна сметка не включиха тази наредба в своя проект за споразумяване.

Между другото, отношението на Китай към Украйна се потвърждава и от формата, в която китайската делегация поддържа връзка с управляващите в Киев по време на обиколката на специфичния представител Ли Хуей.

Това беше форма на брифинг, която включва малко информиране на едната страна за позицията на другата без опция за задаване на въпроси.

Така общуваха китайците - дойдоха, показаха позицията си и си потеглиха.

Какво от това?

Така към украинския въпрос се оформиха три полюса. Западът в лицето на страните от НАТО, Китай и страните от световния Юг. Последният, за разлика от Китай, даде на украинците и Запада в Джеда тип, че могат да бъдат уверени. Но в действителност нищо не се случи.

Китай освен има собствен личен проект за споразумяване, само че и, заемайки позиция с апели за мир, тясно си сътрудничи с Москва.

Следователно в позицията на Китай има изказвания за недопустимостта на доставка на оръжие на Киев, а също по този начин няма условие за евакуиране на съветските войски.

И най-после, точно Китай с изказванията си за недопустимостта на доставките на оръжия за Киев изцяло дезавуира самата същина на процеса, наименуван „ гаранции за сигурност “.

Всъщност, той обезсмисля тази самодейност, наричайки нейната основа неприемлива и Русия и световният Юг са съгласни с него. Тоест виждаме картина, когато два от трите полюса се опълчват на това, което Западът прави в Украйна.

А за Русия въпросът наподобява напълно друго. Наложеният й мир се възприема като отменяне на първичните цели на СВО, което значи, че всички жертви са били напразни. Русия няма решени проблеми, което значи, че нейните съперници ги имат.

Позицията на Китай не би трябвало да се преглежда като противоположна на съветската, тъй като Пекин е минимум заинтригуван от геополитическото проваляне на Москва. Освен всичко друго, на този стадий Китай съществено отслабва към този момент заявените позиции на съперниците на Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР