До края на август износът на България за Европейския съюз

...
До края на август износът на България за Европейския съюз
Коментари Харесай

За година износът за ЕС нараства с 3.6%

До края на август износът на България за Европейския съюз нараства с 3.6% по отношение на същия интервал на 2018 година и е в размер на 25.8 милиарда лева, демонстрират данните на Националния статистически институт. Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 66.5% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Спрямо осемте месеца на предходната година максимален растеж в износа е маркиран в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " (29.9%). Най-голям спад се следи в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (14.2%).

Вносът се усилва с 2.4% по отношение на същия интервал на миналата година и доближава 27 милиарда лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

При вноса в съпоставяне със същия интервал на 2018 година най-голямо процентно нарастване е регистрирано в бранш " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (25.6%). Най-голямо понижение се следи в бранш " Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата) " (21.6%).

Външнотърговското салдо на България с Европейски Съюз за интервала януари - август 2019 година е негативно и е на стойност 1.2 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР