До края на 2025 г. трябва да се изработи карта

...
До края на 2025 г. трябва да се изработи карта
Коментари Харесай

До края на 2025 г. трябва да е готова картата за сеизмичния риск у нас

До края на 2025 година би трябвало да се създаде карта на сеизмичния риск в страната. Ангажимент за това има Агенцията по геодезия, картография и кадастър, сподели зам.-регионалният министър Валентин Йовев в телевизионно изявление.

Необходимите средства за това са към 10 млн. лева и обезпечаването им ще се търси от бюджета. Около 97% от територията на страната към този момент е покрита с кадастрална карта. Остават по-малките обитаеми места.
България изпрати строителни инженери за оценка на постройките след труса в Албания Това стана ясно по време на среща сред външния ни министър Екатерина Захариева и краткотрайно изпълняващия длъжността в Албания Гент Цакай
В картата ще бъде отразено описанието на всяка постройка в страната и това по какъв начин би реагирала при земетресение. Ще се разработят и съответните ограничения, които е належащо да бъдат подхванати в разнообразни обстановки.

„ Информацията за сеизмичните опасности в другите зони може да способства за повишение качеството на строителството у нас, за възстановяване на инженерната инфраструктура, за поддръжката на хидротехнически и енергийни уреди, за модернизирането и развиването и на други области от живота “, сподели Йовев.
Сеизмолог: Ако в Турция има пагубен трус, няма заплаха за България След земетресението от 5,7 по Рихтер вторичните земетресения ще са хиляди, изясни проф. Емил Ботев
Според него тези данни имат и икономическо значение за страната, тъй като играят значима роля за виновното и качествено строителство.

По думите на Валентин Йовев е належащо основаването и на лаборатория по сеизмична резистентност, в която да се правят на практика проби и тествания, с цел да се потвърдят съответните качества на материалите, които се употребяват в строителството, както и на структурите, методите и технологиите на създаване на постройките.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР