До края на 2021 година българският участък Сливница – Драгоман –сръбска

...
До края на 2021 година българският участък
Сливница – Драгоман –сръбска
Коментари Харесай

До края на 2021 година пътният участък Сливница – Драгоман – сръбска граница ще бъде завършен

До края на 2021 година българският участък Сливница – Драгоман –сръбска граница ще бъде сполучливо завършен. Това заяви министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на визитата си в Сърбия.

„ Много скоро ще се похвалим с напълно изграден Коридор 10, от Черно море до Великобритания, без светофари и без затруднения. Ще остане единствено въпросът с преминаването на границите, само че се надявам, че в най-скоро време със стремежа на Република Сърбия да стане пълноправен член на Европейски Съюз и нашия блян да влезем в Шенгенското пространство ще намалят административните спънки, ще се подобри свързаността, което ще докара до по-доброто развиване и благополучие на нашите нации ”, означи министър Росен Желязков. По думите му сред двете държави няма нерешени въпроси, както по отношение на транспортните интервенции, така и при реализирането на инфраструктурните планове.

„ Информирахме нашите сръбски сътрудници за процеса на създаване на жп трасето от София до сръбската граница като трасето е разграничено на два сектора – от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият сектор ще бъде приключен в този програмен интервал. От Драгоман до сръбска граница ще бъде плануван за следващия програмен интервал от 2021 година със средства по оперативна стратегия, Механизъм за обвързвана Европа и Кохезионния фонд за районно развиване. По наши планове от София до сръбска граница, със комплицираното инфраструктурно съоръжение, което е от Драгоман до границата би трябвало да сме подготвени до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим паралелно с сътрудниците от Сърбия, за да може влаковете от София към Европа да пътуват с нужната планова скорост, която в нашия сектор ще бъде 160 км/ч. ”, каза още министър Росен Желязков.

Вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович съобщи, че с реализирането на тези планове ще бъдат намалени задръстванията на границата. „ Радваме се, че и България строи автомагистрала и че пътуването за туристите ще стане много по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки като се надявам отсечката частта в Сърбия да е подготвена до 2024 година ”, сподели още Зорана Михайлович.

„ Свързаността във всяка една област, за която двамата министри приказваха е нещо, което е част от софийската декларация, от усилията, които България прави за свързаността в района и за по нататъшния път на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. Днешният диалог беше изцяло в дневния ред на отношенията между България и Сърбия и отношението между Европейски Съюз и Сърбия. Аз съм безкрайно удовлетворен от равнището на диалозите и от извънредно откровения дух на доверие сред двамата министри ”, изтъкна изключителният и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия Радко Влайков.

*Източник: www.government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР