До края на 2021 година българският участък Сливница - Драгоман

...
До края на 2021 година българският участък Сливница - Драгоман
Коментари Харесай

Властта обеща: Много скоро пътуваме от Черно море до Великобритания без светофари

До края на 2021 година българският сектор Сливница - Драгоман - сръбска граница ще бъде сполучливо завършен . Това увери транспортният министър Росен Желязков през днешния ден по време на визитата си в Сърбия, където инспектира със сръбския си сътрудник строителството на автомагистралата от Ниш до българската граница.

" Много скоро ще се похвалим с изцяло построен Коридор 10, от Черно море до Англия, без светофари и без усложнения. Ще остане единствено въпросът с прекосяването на границите, само че се надявам, че в най-скоро време със устрема на Република Сърбия да стане пълновръстен член на Европейски Съюз и нашия блян да влезем в Шенгенското пространство ще понижат административните спънки, ще се усъвършенства свързаността, което ще докара до по-доброто развиване и благополучие на нашите нации ", означи Желязков.

По думите му сред двете страни нямало нерешени въпроси както във връзка с транспортните интервенции, по този начин и при реализирането на инфраструктурните планове.

" Информирахме нашите сръбски сътрудници за процеса на създаване на жп трасето от София до сръбската граница, като трасето е разграничено на два сектора - от Волуяк до Драгоман и от Драгоман до границата. Първият сектор ще бъде приключен в този програмен интервал. От Драгоман до сръбска граница ще бъде плануван за идващия програмен интервал от 2021 година със средства по оперативна стратегия, Механизъм за обвързвана Европа и Кохезионния фонд за районно развиване. По наши планове от София до сръбска граница, със комплицираното инфраструктурно оборудване, което е от Драгоман до границата, би трябвало да сме подготвени до 2025 година. Надяваме се, че ще се движим редом с сътрудниците от Сърбия, с цел да може влаковете от София към Европа да пътуват с нужната планова скорост, която в нашия сектор ще бъде 160 км/ч ", сподели още министърът.

От своя страна вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович декларирала, че с реализирането на тези планове ще бъдат понижени тапите на границата .

" Радваме се, че и България строи автомагистрала и че пътуването за туристите ще стане доста по-лесно. Разговаряхме и за железопътните връзки, като се надявам правата в Сърбия да е подготвена до 2024 година ", сподели още Зорана Михайлович.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР