До края на 2021 г. Пловдив и региона може да

...
До края на 2021 г. Пловдив и региона може да
Коментари Харесай

ГБС и фирма на Вълка получиха по спорен начин водна поръчка в Пловдив

До края на 2021 година Пловдив и района може да имат нова пречиствателна станция.

© Мария Съботинова В съревнование с един участник се трансформира социална поръчка за нова пречиствателна станция за отпадни води на Пловдив, чийто бюджет е 70.6 млн. лв.. Въпреки че в процедурата се включиха пет претендента, измежду които " Джи пи груп " и " Хидрострой ", до финала е позволена единствено една компания - ГБС.

Всички съперници са отстранени с много скандални и смехотворни претекстове, даже преди отварянето на ценовите им предложения, а спечелилият разумно печели с оферта, която е единствено със 140 хиляди лева под оптималния бюджет на търга - 70.44 млн. лв.. Като подизпълнител ГБС е заявила компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проектът за пречиствателната станция на Пловдив се финансира по оперативна стратегия " Околна среда " и би трябвало да се извърши за период от 730 дни. Самата социална поръчка се проточи повече от година, а в този момент ще е любопитно дали отстранените претенденти ще подадат тъжби. Противното би подхранило чувството на картел и систематизиране на пазара.

Големи, само че негодни за този търг

Практиката при огромните публични поръчки е неуместните или нежелани претенденти да се отстраняват с претекста, че не дават отговор на заложените механически условия. Те постоянно са такива, че на тях дава отговор единствено един претендент. Този път обаче назначената от кмета на Пловдив Иван Тотев оценителна комисия е отстранила трима от претендентите още преди даже да прегледа техническите им предложения.

Става дума за обединяванията " Пловдив Екотех 9 ", в което влизат " Интерпром " и " Аква Екопроект Систем ", ДЗЗД " ПСОВ Пловдив 2018 " с участници " ИСА 2000 ", " Калистратов Груп " и " Хидрострой ", както и консорциумът " ПСОВ Пловдив " на " Джи Пи Груп " и испанската " Марко Обра Публика ".

Формалният претекст за отстраняването на първото обединяване е, че от предоставените документи за опит не може да се откри какви тъкмо действия е изпълнило " Интерпром " по реконструкцията на пречиствателната станция на Казанлък и дали те покриват заложените условия. В случая сдружението е декларирало, че е реализатор на 48% от въпросния план като част от консорциума " Интерпром Каро Витковице Аква Инженеринг ".

За консорциума на " ИСА 2000 ", " Калистратов Груп " и " Хидрострой ", които са едни от най-големите строителни компании в страната, се споделя, че " след осъществена инспекция в обществени регистри, портали и друга обществена информация " оценителната комисия не е съумяла да откри дали претендентите дават отговор на условия. И затова ги отстранява от търга.

При " Джи Пи Груп " пък претекстът е липса на доказателства за нужния опит за осъществяване на поръчката.

Така до разглеждане на техническите предложения са позволени единствено обединяването на ГБС - " ПСОВ Пловдив 2018 " и независимият състезател " Строително-предприемачески холдинг ". Именно на този стадий обаче последната компания е отстранена, защото съгласно оценителната комисия офертата ѝ не дава отговор на минималните условия за наличие и има разминавания сред някои от параметрите.

Победителят

По този метод единственият участник, който има потвърден опит, потенциал и очевидно оферта без разминавания, е обединяването " ПСОВ Пловдив 2018 ", в което влизат " ГБС - Пловдив ", " Главболгарстрой " и " Еко-проект 2000 ". Съответно то получава оптимални оценки за техническата и за ценовата си оферта. По принцип Законът за публичните поръчки планува опция възложителят да приключи процедурата в случай че остане единствено една подобаваща оферта. Едва ли е изненадващо, че откакто е отстранила всички останали, община Пловдив е решила да не прибягва до тази мярка.

Ако решението за избора на ГБС не бъде обжалвано и се стигне до контракт, то това ще е следващият извоюван търг за групата на Симеон Пешов в последно време. Холдингът неотдавна взе дребна права от автомагистрала " Струма ", връзката на Южната дъга на София с автомагистрала " Тракия " за 119 млн. лева, пречиствателната станция в Тутракан за над 25 млн. лева, както и секторът сред Драгоман и Сливница за близо 98 млн. лева

В търга за пречиствателната станция на Пловдив, ГБС е заявила за подизпълнител " Кристална вода ". Въпросната компания е обвързвана с Румен Гайтански-Вълка, който в последно време още веднъж се появява на сцената - както с почистването в София, по този начин и с новата си компания, която получи рекорден заем от държавната ББР за 150 млн. лв., с цел да купи дребна компания от себе си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР