До края на 2020 година партиите и коалициите ще трябва

...
До края на 2020 година партиите и коалициите ще трябва
Коментари Харесай

Депутатите решиха партиите и коалициите да върнат надвзетите субсидии до 2020 г.

До края на 2020 година партиите и обединенията ще би трябвало да върнат надвзетата държавна дотация за последните три години. В противоположен случай стартира да тече рента върху сумите. Това взеха решение депутатите с окончателното приемане на измененията в Закона за политическите партии.

Всяка партия, която е получила повече от 11 лв. на автентичен глас, ще връща пари. По данни на Министерството на финансите става дума за обща сума от 14,6 млн. лв..
Даниела Дариткова, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Аз мисля, че това беше безусловно разумно решение, и е предстоящо от цялото общество. Наистина законът за политическите партии мина консолидирано, солидарно и с единодушие. Решението е взето, законът е гласуван, няма да има вреда за бюджета от тази техническа неточност.
Освен за всеки автентичен глас,при начисляването на дотацията партиите са получавали пари и за преразпределените гласове след изборите. Така вместо законовата дотация от 11 лв., партиите са получили по над 13 лв. на глас. Нито една политическа мощ през днешния ден не разяснява всъщност надвзетите от нея доходи.

Валери Симеонов, Обединени патриоти: Човек споделя нещо, когато не го знае, като не го знам по какъв начин да го кажа, мога ли да вземем за пример в този момент да кажа какъв брой е популацията на Шри Ланка? Не мога да кажа. Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Би трябвало да се направи инспекция, министерството на финансите би трябвало да даде малко по-точен отговор, какво и по какъв начин е изчислявало през годините, ние сме имали преписка с министерството на финансите малко по-назад във времето.  Партиите връщат надвзетите дотации Партиите връщат надвзетите дотации
Политическите партии ще върнат надвзетите от страната дотации за последните три години, до края на 2020 години. Това взеха решение дефинитивно депутатите с...

До края на 2020 година партиите ще би трябвало да върнат на бюджета надвзетите средства. Ако не го създадат непринудено,ще бъде приложено прихващане по скица като последователно ще им бъде намалявана дотацията за тази и идната година. Партиите, на които не се поставя дотация имат година и половина, с цел да възстановят дължимата сума. В противоположен случай ще бъдат третирани като длъжници на страната.
Филип Попов, Българска социалистическа партия за България: Тук следва това да не бъде като наказване за тези партии, да им се понижава дотацията, а разликата от тази понижена дотация до 100 % първият път 70%, след това 50%, да отива на процедура за покриването на дадената дотация.
През идната седмица се чака народните представители да гласоподават дефинитивно предлагането на държавното управление за понижаване на партийните дотации от 11 лв. на 1 лев на автентичен глас. Промяната ще бъде годна за бюджет 2019 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР