До края на 2020 година 90% от децата на 4

...
До края на 2020 година 90% от децата на 4
Коментари Харесай

До 2020 г. ще бъде въведено предучилищно образование за 4-годишните

До края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното обучение за по-добра акомодация в процеса на образование в начален стадий. Това планува признатият от държавното управление през днешния ден проект за осъществяване на Стратегията за понижаване каузи на прибързано напусналите просветителната система, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В момента предучилищната подготовка е наложителна за децата на 5 и 6 години и се прави в детските градини и учебните заведения. При дебатите през 2012 година към учебната промяна имаше оферти за наложително предучилищно обучение и на 4-годишните, само че те срещнаха рецензии от обществото. В началото на 2013 година, когато на власт бе първият кабинет на Бойко Борисов, ГЕРБ даже одобри такива текстове в учебния закон, които доведоха до митинги на родители. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разхлабен, законопроектът не бе признат напълно. През 2014 година, когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе още веднъж законопроекта за предучилищното и учебното обучение, само че без текстове за наложителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата към този момент година промяна в учебното обучение.

Приетият през днешния ден проект за обгръща интервала 2018-2020 година и съдържа политики и ограничения за предварителна защита на отпадането от учебно заведение. За обезпечаване на еднакъв достъп до обучение на деца от обществено слаби фамилии са планувани по 11 500 000 лв. всяка година за еднократна помощ за деца, записани в първи клас. Не се прецизира какъв брой деца ще бъдат подкрепени със сумата, нито размера на помощта за едно дете.

В ограниченията за приобщаващо обучение на децата със специфични просветителни потребности до края на интервала се планува да бъдат включени над 19 000 деца.

Очаква се делът на прибързано напусналите просветителната система до 2020 година да спадне под 11% при 12.5% през 2012 година, се отбелязва в решението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР