До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване

...
До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване
Коментари Харесай

С 30% по-високи заплати ще получат работещите на първа линия в борбата с COVID-19

До края на 2020 година в системата на българското опазване на здравето ще влезе спомагателен финансов запас в размер на над 250 млн. лева Ще има нарастване на заплатите на медиците, с цел да се подсигурява човешкият запас в здравната система. Това заяви новият министър на опазването на здравето Костадин Ангелов по време на брифинг.

Работи се по възобновяване на апаратурата и закупуване на персонални защитни средства в здравните заведения.

С 30% ще се усилят възнагражденията на хората, които работят на първа линия в битката с епидемията. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се чака мярката да продължи да работи и през идната година. 6000 души ще могат да се възползват от нарастването.

Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лева – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 лечебни заведения със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни болести, в това число и с COVID-19.

За общинските лечебни заведения до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лева, които ще бъдат разпределени сред над 70 лечебни заведения.

За НЗОК ще бъдат отпуснати в допълнение 126 млн. лева Ще има нарастване на клиничните пътеки със приблизително 10%. При недофинансираните пътеки процентът ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните – по-нисък.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лева за медиците на първа линия в битката с COVID-19.

До момента здравното министерство е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени сред университетските лечебни заведения. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински лечебни заведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР