До края на 2020 г. в България трябва да бъдат

...
До края на 2020 г. в България трябва да бъдат
Коментари Харесай

До края на 2020 г. в България може да заработят първите станции за зареждане на автомобили с водород

До края на 2020 година в България би трябвало да бъдат построени първите станции за зареждане на коли с водород, а до 2030 година броят им може да доближи до 50, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Това е заложено в план на Наредба за изискванията и реда за планиране, създаване, въвеждане в употреба и надзор на станции за зареждане на коли, задвижвани с водород. Проектонаредбата е създадена от специалисти на Министерството на районното развиване и благоустройството, взаимно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на стопанската система и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и е качена за публично разискване в Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.

Проектът е в осъществяване на Националната рамка за политиката за развиване на пазара на различни горива в транспортния бранш (НРПРПАГТС) и се отнася за разгръщането на инфраструктурата за зареждане на коли, задвижвани с гориво водород. Подобен механически нормативен акт се създава за пръв път в България и е мярка по използването на политиките за осъществяване на НРПРПАГТС. В момента у нас липсват регулации, определящи условията за проектирането, осъществяването, контрола и въвеждането в употреба на точки за зареждане с водород.

Водородното гориво е измежду другите възможности разновидности с капацитет за дълготрайно заменяне на нефта. Редица европейски оценки демонстрират, че към момента не е основана позитивната икономическа обстановка за развиване на инфраструктура за различни горива в това число за снабдители на инфраструктура за създаване на станции за зареждане с водород. В същото време Европейски Съюз се контракти за обвързващи цели за каузи на възобновимата сила в транспортните горива (10 % до 2020 г.) и за понижаване на интензивността на излъчванията на CO2 от автомобилните горива (с 6 % до 2020 г.).

Обявеното в Бялата книга понижаване с 60 % на излъчванията на CO2 до 2050 година изисква и забележителен напредък на потреблението на различни горива.

В тази връзка наредбата е съобразена с прогнозните пазарни развития в европейски и в народен мащаб. При създаване на плана на разпоредба е изследвана водородната подвижност, учредена на положителни практики в Европа, Калифорния (САЩ) и Канада.

Според оптимистичната прогноза на Индустриален клъстер електрически автомобили за разгръщането на зарядна инфраструктура на водород, с оглед нахлуване на транспортни средства с водородно задвижване в България, до 2020 година в страната ни ще бъдат построени 4 зарядни станции, 10 – до 2025 година, и 50 до 2030 година В по-песимистичен сюжет е прогнозата на Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките. Тя сочи, че след 2020 година в страната ни ще има най-малко една функционираща зарядна станция и една в развой на създаване, а до 2030 година ще са построени четири зарядни станции.

Наредбата е предопределена за подкрепяне активността на всички участници в строително-инвестиционния развой според пълномощията им, избрани в Закона за устройство на територията: възложители, строители, физически лица, упражняващи механически надзор за част "Конструктивна ", проектанти, консултанти, механически ръководители, снабдители на машини, уреди и софтуерно съоръжение в това число снабдители на уреди и детайли за създаване на инфраструктура за водородни зарядни станции.

Основната цел е да се обезпечи опция за създаване на инфраструктура за зареждане на коли с водород, като по този метод се способства за реализиране на развиването на пазара на транспортни средства, употребяващи различно гориво.

С плана на Наредба се дефинират техническите условия за планиране, създаване и въвеждане в употреба на водородни зарядни станции и контролът във връзка с минималните планови характерности за сигурност. Тя ще се ползва за създаване на станции за зареждане на коли с водород, доставен с товарен автомобил, в бутилки в сгъстено газообразно положение, или създаден на мястото на монтаж и употреба на водородната зарядна станция в генератори на водород, употребяващи развой на електролиза на вода.

Водородната зарядна станция може да се построява като интегрирано оборудване, като съставен елемент на територията на съществуваща или новоизграждаща се бензиностанция и/или газостанция, или самостоятелно – като независимо оборудване.

Водородните зарядни станции, обхванати от наредбата, са градежи първа категория според Закона за устройство на територията и се вкарват в употреба според избрания в него ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР