До кметските избори остава точно толкова време, колкото е необходимо

...
До кметските избори остава точно толкова време, колкото е необходимо
Коментари Харесай

Седем честни начина да станеш кмет

До кметските избори остава тъкмо толкоз време, колкото е належащо на един кандидат-студент да се приготви за изпити. Мой прочут е оповестил, че дава частни уроци. На кандидат-кметове. Срещу възнаграждение. Засега няма записан, тъй като те предпочитали да си заплащат другаде, но най-малко ми разкри някои златни правила. Седем относително почтени метода да станеш сполучлив градоначалник.

1. За кмет се желае гений. Като за музикант и стихотворец. Ако не владееш всички форми на музикалното изкуство и нямаш поетично отношение вид ода към огромния партиен началник, повереният ти град ще бъде оставен на самоиздръжка. А самозадоволяването в никакъв случай не е водило до репродуктивност и в персонален, и градски аспект. Този гений ти подсигурява и да доживееш до дълбока напреднала възраст за разлика от поетите, дето умират млади.

2. Ако ще ставаш кмет, не хаби време за трофеи, ще ги защитаваш редом и по-успешно с кметуването, тъй като по-добре млад и кмет, в сравнение с остарял и безпаричен професор. А другояче е добре пред името да има доцент, к. и. н., инж., проф., та и цялостен учен, въпреки тази купа към този момент я раздавали не от Българска академия на науките, а от БАНИ. Но по-добре БАНИ кметове, нежели с едното голо име.

3. За сполучливия градоначалник е наложителна сполучливата рода. Тя, родата, нормално става сполучлива, откакто станеш кмет, само че и това е въпрос на ген. Тежко и горко на оня кмет, който няма братец или сестрица. Брата да го хвали, а сестра да жали - това по Пейо Яворов, но по Адам Смит - в случай че ги няма, тогава кой би поел кръста на сполучливия entrepreneur. Ролята на сполучлив бизнесмен ще би трябвало да поеме балдъзата и ненапълно да оправдае всенародната сентенция, че който има балдъза... само че в бизнес ракурс естествено.

4. Кандидатът би трябвало да е раснал в подобаваща среда и да е основал подобаващи контакти. Не може да вземем за пример да се познава единствено с нуклеарни физици, въпреки всичко няма да става кмет на Хирошима. За предпочитане е средата да е строителна - креативните контакти със строителни компании постоянно водят към съзидание. Съзидава се основно градът във всичките му строителни аспекти. Само че поради професионалната дисторция компаниите от време на време строят наред и по инерция могат да вдигнат фабрика, хотели, бизнес офиси и прочие здания на някой от градоначалническата рода. А това не е вярно, както споделя другарят Сталин. Но той пък е зложелател на предприемчивите, които постоянно се оказват откъм страната на кмета.

5. Кандидатът за кмет би трябвало да е учтив в спестовност. Без тази обичайната българска добродетел няма по какъв начин да се усвоява. Нито евро пари, нито афро. А усвояването е раздел от политикономията, която за жал към този момент не се учи. Градът просперира с помощта на усвоените пари по стратегиите, само че то и съответната партия би трябвало да просперира. Затова кмет без тъничък политически усет доста бързо ще се размирише.

6. За претендента е от голяма важност да си приготви и уместно журналистическо обграждане. Не би трябвало да има кмет, в случай че няма кой да го пази, както пък би споделил Ленин.

7. Ако лицето няма изброените качества, по-добре да кандидатства за някоя друга компетентност - единствено не и кметска. Защото даже и да се класира по втория метод, най-вече да стане някой втори Божидар Здравков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР