До каква степен вашата лична инфлация (отчитайки вашите лични разходи)

...
До каква степен вашата лична инфлация (отчитайки вашите лични разходи)
Коментари Харесай

Искате ли да изчислите личната си инфлация? Ето как

До каква степен вашата персонална инфлация (отчитайки вашите персонални разходи) се разграничава от формалната инфлация за България?

Можете да я изчислите благодарение на калкулатора за пресмятане на персонална инфлация на Националния статистически институт.

Потребителската кошница от артикули и услуги, която Национален статистически институт употребява, с цел да пресметна показателя на потребителските цени и посредством него да пресметне % на инфлация за България, се състои от 846 артикули и услуги.

За всяка една стока или услуга – да вземем за пример самун, мляко, билет за кино, бензин, се пресмята междинна цена за месеца и междинна цена за миналата година.

Общият показател на потребителските цени се пресмята като междинна претеглена от измененията в цените на всичките 846 артикули, следени в над 6400 търговски обекта в 27-те градове, в които се прави наблюдаване на цените, показват от Национален статистически институт.

Процентът на инфлация обаче не зависи единствено от това по какъв начин се трансформират цените на стоките и услугите. Друг значим фактор са теглата на обособените артикули и услуги, включени в потребителската кошница.

Теглата дефинират каузи (важността, значимостта) на другите артикули и услуги в потребителската кошница и от там и въздействието на изменението на техните цени върху общото изменение на цените, т.е. върху % на инфлация.

Теглата, употребявани от Националния статистически институт за пресмятане на показателите на цените (процента на инфлация), се дефинират въз основа на данни от проучването на домакинските бюджети. Те се отнасят за средностатистическия консуматор и като такива отразяват структурата на ползване на едно средностатистическо българско домакинство.

Средностатистически консуматор, обаче, съществува единствено теоретично. По тази причина публично изчислената инфлация може да се разграничава от вашите калкулации на персоналната инфлация: да вземем за пример, в случай че вие не пушите, вашето персонално ползване няма да включва разноски за тютюневи произведения, които са включени в кошницата, употребена за изчисление на формалния % на инфлация.

Калкулатор за пресмятане на персоналната инфлация

Калкулаторът дава опция да изчислите вашата персонална инфлация, т.е. вашия показател на потребителските цени посредством въвеждането на вашите персонални месечни и годишни разноски, които да дават отговор на вашия персонален модел на ползване.

Въз основа на въведените данни ще бъдат показани графики и таблица с формалните и с вашите калкулации на месечната и на годишната инфлация и по този начин ще имате опция да видите по какъв начин другите тегла, дължащи се на другите модели на ползване, оказват въздействие върху общото изменение на цените.

Отделна графика „ Сравнение на разходите” съпоставя вашия персонален модел на ползване с модела на ползване на средностатистическото домакинство по съществени типове разноски.

Тук можете да откриете управление за работа с калкулатора, в случай че се затруднявате да го употребявате.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР