До г-н Доналд Туск, Председател на Европейската народна партия До

...
До г-н Доналд Туск, Председател на Европейската народна партия До
Коментари Харесай

АЕЖ с извънредно обръщение към Туск, Борисов и Гешев заради насилието над журналист

До господин Доналд Туск,

Председател на Европейската национална партия

До господин Бойко Борисов ,

Председател на политическа партия ГЕРБ

До господин Иван Гешев ,

Главен прокурор на Република България

Позиция на АЕЖ – България по отношение на експанзия по отношение на публицист

Уважаеми господа,

По време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в сряда в София бяхме очевидци на неприемлив случай. Журналистката Полина Паунова от българската секция на “Свободна Европа ” бе обект на експанзия от страна на младежи, позволени до оградената зона за участници в партийната колекция. Телефонът, с който Паунова снима, бе изхвърлен, самата тя бе блъскана и получи удари. 

Това се случи, до момента в който Паунова изпълняваше служебните си отговорности и опита да интервюира лица, които тя е видяла преди този момент да предизвикат протестиращи против държавното управление.

Мъжете, които демонстрираха експанзия по отношение на Паунова,  както е видно от видеозаписа – бяха получили достъп от страна на защитата на събитието. А още по-скандално е, че когато Паунова и сътрудниците ѝ потърсиха помощ от защитата на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви експанзия към репортерката – изблъска я и се обърна към нея с обидни думи.

Сигурни сме, че си давате сметка за това какъв брой неприемливо е сходно отношение към публицисти по време на събитие, проведено от Вашата партия.

Уважаеми господин Борисов

Настояваме да разкриете имената на агресорите, както и какви ограничения ще предприемете по отношение на тях. Настояваме да оповестите детайлности по какъв метод е обезпечена вътрешната защита на събитието, с какви указания са разполагали охранителите и по какъв начин младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието. Ако са там в качеството си на делегати, би трябвало да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са съумели да влязат по различен метод, би трябвало да посочите за какво получават сходно подпомагане от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници и за какво голям брой делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, до момента в който публицисти викат за помощ и упорстват за интервенция на защитата.

Уважаеми господин Туск, 

Обръщаме се към Вас, защото ГЕРБ е член на Европейската национална партия и сходен случай на партийно мероприятие визира цялото европейско семейство на партията. Надяваме се, че ще вземете отношение.

Уважаеми господин Гешев ,

Очакваме от Вас да информирате обществеността какви ограничения са подхванати за откриване на агресорите по отношение на публицисти. 

Очакваме от Вас гаранции за обективно следствие, макар че единствено преди ден ръководената от Вас институция излезе с сериозна декларация към материал, оповестен от “Свободна Европа ”. Задаваме въпроса дали сходни квалификации от страна на институция като прокуратурата в действителност не са сигнал към агресорите, че похищения по отношение на екипи на съответната медия ще останат ненаказани. 

Асоциацията на европейските публицисти е самостоятелен наблюдаващ към Съвета на Европа по отношение на свободата на словото и ще рапортува този случай.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР