До финала на надпреварата стигнаха общо 35 учебни компании ©

...
До финала на надпреварата стигнаха общо 35 учебни компании ©
Коментари Харесай

Кой са най-добрите студентски и ученически проекти за 2019 г.

До финала на конкуренцията стигнаха общо 35 образователни компании

© JA Повече от 260 млади бизнесмени от цяла България се включиха в 11-о издание на младежкия стартъп конгрес " Изгряващи звезди ", проведен от " Джуниър ачийвмънт България ". Те показаха своите артикули и услуги посредством продажби на щанд, презентации пред жури и панелни изявленията.

До финала на конкуренцията стигнаха общо 35 образователни компании, които по-рано през април бяха определени по време на районните надпревари всред 135 стартъпа. Всички те се бориха за двете огромни оценки " Най-добра образователна компания на JA България за 2019 година " и " Най-добър студентски стартъп на JA БЪлгария за 2019 година ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Победителите

Големият победител в ученическата категория на тазгодишната самодейност е екипът на Incendio от ОДК Пловдив. Младите бизнесмени създават биоразградими и безвредни чинии от царевични листа. Състезанието за тях продължава на интернационално равнище. След по-малко от месец екипът ще показа България в конкуренцията на " Джуниър ачийвмънт Европа ", която ще се организира във Франция.

Компанията Bevine с екип от СУ " Св. Климент Охридски " завоюва огромната студентска премия. Предприемачите работят върху артикул, който улеснява винопроизводителите в следенето на насажденията в действително време. Инсталирани датчици дават информация за индикатори, свързани с почвата и атмосферните условия. Bevine получи и финансиране в размер на 5 хиляди $ от " Фондация Сити ", както и опция да показа плана си на интернационалното студентско съревнование на " Джуниър ачийвмънт Европа " през юни в Норвегия.

Младата студентска компания беше отличена и в още две специфични категории. Bevine завоюва премията на HPE за " Най-иновативна концепция " и премията на Manpower за " Най-добър екип ".

Другите наградени планове

Наградата на EIT Raw Materials в категория " Към нововъведения и предприемачество посредством първични материали и естествени запаси " получи екипът на RE3D от Математическа гимназия " Д-р Петър Берон " във Варна. Младежите създават нишка за 3D принтер от рециклирани капачки.

Проектът на UpPlay от ОДК Пловдив се класира преди всичко в състезанието за комерсиална марка " Брандико " на Министерството на стопанската система. Учениците създават клатещ се стол, който спомага за изправяне и балансиране на стойката. Планът за популяризирането на бизнес концепцията беше оценен от " Нестле " в категорията " Най-добра маркетингова тактика ".

Награда на Oracle Digital Creativity получи FurnView от МГ " Баба Тонка " в Русе. Екипът работи върху основаването на мобилно приложение, в което всеки може да възнамерява обзавеждането на жилището си посредством 3D мебели.

MetLife връчи премия в категорията LifeChanger и парична премия в размер на 2 хиляди лева на младата компания Save Air Purifier от ПГТ " Н. Й. Вапцаров " във Враца. Те създават пречиствател на въздуха за работни пространства.

Наградата на Novartis в категория Health and Care отиде при учениците от екип Turing Automation от ТУЕС към ТУ – София. Проектът им VoiceCV съставлява новаторска шапка с вградена камера и изкуствен интелект, която оказва помощ на незрящи хора да получат информация за обектите наоколо до тях посредством задаване на въпроси. Екипът получи и специфичната премия Go Digital на " A1 България ".

Наградата на медиите " Стъпки към славата " завоюва младата компания BRIITH от СУ " Св. Кл. Охридски ". Екипът създава датчик, който в действително време проучва качеството на въздуха в затворени пространства и дава индикации по кое време е уместно и належащо да бъде отворен прозорец.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР