До европейските избори остават 14 дни. Начинът, по който ще

...
До европейските избори остават 14 дни. Начинът, по който ще
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: Силно подкрепям минимална заплата за всички европейски държави

До европейските избори остават 14 дни. Начинът, по който ще гласуваме в целия съюз ще дефинира новото съответствие на силите в Европейския парламент и надлежно новата Европейска комисия.

Представям ви още веднъж Франс Тимерманс, водещият претендент на европейската левица, с който се срещнахме в Брюксел през февруари.

Смятате ли, че хората в действителност ще гласоподават на идните избори?

Да мисля, че доста хора схващат, че въпросите за които имат терзания или очаквания ще бъдат решени на европейско ниво. Разбират, че въпроси като брекзит, като интернационалната търговия, интернационалната сигурност, климатичните промени са все въпроси, на които решенията би трябвало да се намерят на европейско равнище. Европейския парламент играе забележителна роля в това и в случай че не употребявате гласа си, някой различен ще го употребява, някой различен ще реши за вас, а не вие самите.

Преди време казахте ще ви изтъквам, че ще имаме най-важните избори от първите избори на Европейския парламент през 1979 година, само че по какъв начин можете да спрете национализма при тази вълна на обезсърчение и липса на доверие в институциите?

Въпросът е, че доста хора сега са обезпокоени, даже обезверени, само че въпросът е по какъв начин да им вдъхнем вяра, по какъв начин да търсим решения на проблемите, а национализмът може единствено да разрушава неща, не може да даде решения. Могат единствено да утежняват нещата, да настройват един народ против другия. Имаме потребност европейците да се съберат, да намерят решения на световните проблеми в европейски мащаб. Не бива да забравяме, че сме едвам 7% от международното население. За всички огромни въпроси, ние би трябвало да застанем дружно и да търсим общи решения.



Какво мислите за държавното управление на господин Орбан и изключително за решението му да даде леговище на някогашния македонски министър председател, господин Груевски?

Радвам се, че през днешния ден, с актуалното държавно управление на Македония успяхме да решим някои от най-сложните въпроси в Европа – казусът с името е позволен, с помощта на водачеството на македонците и гърците. Двустранните връзки сред Македония и България най-сетне получиха мощен подтик, с помощта на новото водачество в Македония. Вместо да приказвам за остарялото корумпирано водачество, бих предпочел да приказвам за новото, тъй като те носят по-добро бъдеще за Балканите.

Да. Ами Русия? Фен ли сте на съветските газопроводи и планове в Европа?

Знаете ли, три години и половина съм живял и работил в Русия. По това време научих, че Русия ще бъде част от нашата орис, без значение дали ни харесва или не. Искаме да имаме градивни и позитивни връзки с Русия. Но, от позиция на мощ. А не Русия да ни споделя какво да вършим, а да се гледаме в очите от едно и също равнище и да кажем " Вижте, споделяме континент, би трябвало да споделим отговорността за бъдещето на този континент, учредени на европейски полезности, взимайки поради ползите на Европа, само че и намирайки общи допирни точки в енергетиката, само че и климатичните промени, интернационалната сигурност ". Не е елементарно, Русия е сътрудник, с който мъчно се договаря. Но отново, в случай че ние като европейци сме единни, ще намерим допирни точки с Русия и път напред.
Силна реакция след апела на 30 международни интелектуалци да спасим Европа Последен късмет да спрем популистите или следващ празен текст, от който нищо няма да последва?
Съгласни ли сте с писмото на 35 интелектуалци, отворено писмо до европейската общественост, оповестено през седмицата, в което се твърди, че Европа е изоставена от доста огромен и забележителен сътрудник, като Съединени американски щати и в този момент Обединеното кралство?

Това, което ми харесва в писмото, е концепцията, че в случай че искаш Европа да пази хората, то стартира от защитаването на Европа, изправяйки се за Европа, самоуверено заявявайки, че си про-Европа. А не да се остави този спор единствено на националистите, които желаят да разбият Европа. Разбитата Европа не би могла да бъде с услуга на своите жители. Силната Европа би могла да го направи.

Един доста значим въпрос за българската публика. Подкрепяте ли решението на Европейския парламент финансирането от Европейски Съюз да се обвърже с върховенството на закона за всяка държава-членка?

Както се вижда от последния отчет за напредъка на България, тя е постигнала
невероятни триумфи в заздравяването на върховенството на закона, в битката с корупцията и гарантиране средствата да бъдат харчени за верните неща. Мисля, че е значимо да го продължим. Да се уверим, че парите на европейските данъкоплатци се употребяват за възстановяване на инфраструктура, за основаване на по-добри стопански условия, да се подсигурява, че най-сетне може да се усилят заплатите на хората. Да се подсигурява, че можем да си позволим да има минимална заплата във всяка държава-членка и с цел да го създадем, би трябвало да се уверим, че е комплициран завършек на корупцията, че е изкоренена. За това може да оказват помощ по-строгите правила за оползотворяване на евро средства. Още един път споделям, че България е добър образец за страна, която може да реализира голям прогрес в тази област.

Значи има потребност от някаква мотивация?

Да, мотивация, само че и надзор, инспекции. Ако не се борите с корупция, в случай че харчите парите непозволено, повече няма да получавате парите. Мисля, че е доста значимо.

Добре. И евентуално, мислите ли, че Европа е способна да направи ляв завой?

Мисля, че това желаят доста жители в Европа. Много жители в Европа са
неудовлетворени от тяхното обществено състояние. Много жители в Европа са неудовлетворени, тъй като работят старателно за малко пари. Трябва да го променим. Трябва да подсигуряваме, че растежът в Европа не стига единствено до огромните компании, а визира всеки обособен субект. Ето за какво мощно поддържам минимална заплата за всички европейски държави-членки. Подкрепяме усилването на обществените системи, гарантирайки, че, когато загубиш работата си, имаш почтени помощи за безработица. Ето за какво и имам вяра, че би трябвало да осигурим пенсиите на хората. Социалната Европа е бъдещето на Европа!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР