До една седмица общините Варна, Девня и Белослав ще трябва

...
До една седмица общините Варна, Девня и Белослав ще трябва
Коментари Харесай

Общините Варна, Белослав и Девня ще докладват за възможни източници на замърсяване на езерото

До една седмица общините Варна, Девня и Белослав ще би трябвало да рапортуват за възможни замърсители на Варненското езеро по отношение на изплувалата мъртва риба.  Това е разпоредил регионалният шеф Стоян Пасев, съобщи кореспондент на " ДНЕС+ ". 
Това стана ясно през днешния ден на конференция, на която участваха и кмета на Варна Иван Портних, и шефа на РЗИ-Варна Дочка Михайлова.

„ Варненското езеро е изключителна държавна благосъстоятелност.  Принципал е Министерство на околната среда и водите и в частност Басейнова дирекция. Във връзка със случая на замърсяването на Варнеското езеро и по молба на господин Портних, аз също съм се самосезирал. Разширих много обсега на страните, които би трябвало да създадат отчети по отношение на мониторинга, който прави всеки по компетентност в своята област по отношение на РЗИ- Варна, Басейнова дирекция и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Искам информация от държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", от пристанищата, от трите общини- Варна, Белослав и Девня. Освен тези източници, които изброихме до момента, както и предприятията има и две реки, които се вливат във Варненското езеро - Девненска и Провадийска река. “, съобщи регионалният шеф.

Той разясни, че е необходим по-голям обсег на мониторинга, за което е сложил период от една седмица.
По думите му, през това време, всеки би трябвало в областта на своята компетентност да даде информация, има ли евентуален замърсител на Варненското езеро.
Стоян Пасев изясни още, че е изтекла социална поръчка за удълбочаването на езерото и няма по какъв начин да да не излязат нескрито всички, които са заустили нелегално.

Началникът на Варненска област разяснява още, че сега са настоящи три огромни промишлени фабрики на територията на Община Девня и бе безапелационен, че ще бъде обследвана всяка тръба, без значение, дали се употребява.

Той увери, че обществеността ще бъде осведомена за резултатите от инспекциите, когато отчетът бъде подготвен.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР