До една година в София ще започне работа Център за

...
До една година в София ще започне работа Център за
Коментари Харесай

Център за хора с увреждания в София ще предоставя комплексни услуги и заместваща грижа

До една година в София ще стартира работа Център за хора с увреждания, който ще обезпечава сложна поддръжка посредством обществена работа, здравни и просветителни услуги, трудова терапия. Ще бъдат подкрепени както хора с увреждания, по този начин и фамилиите и околните, които поставят грижа за тях, като ще бъде тествана и новата обществена услуга - заместваща грижа. Това оповестиха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Те подписаха през днешния ден в Столичната община контракт за осъществяване на план за създаване на "Център за поддръжка за лица с увреждания " - София. Проектът е на обща стойност един милион лв., като безплатно по Оперативна програма "РЧР " се дават 850 хиляди лв.. Срокът на осъществяване е 18 месеца.

Средствата ще бъдат предоставени за ремонта, оборудването и обзавеждането на постройката в регион "Слатина ", където ще се обитава този център, както и за даването на самата услуга. Сградата ще бъде готова най-късно до една година, по-късно към 30 души месечно ще могат да се възползват от новия център. Половин година активността на центъра ще се поддържа със средства по плана, след това ще продължи като държавно делегирана активност. Кметът на София напомни, че до този миг в града действат 84 обществени услуги, като половината са за деца.

За ефикасното действие на услугата ще бъде обезпечен дипломиран екип от 20 експерти, който ще бъде подготвен за ръководството и даването на новите услуги. Целта на процедурата, по която се финансира планът, е да бъде обезпечена качествена грижа за хората с тежки увреждания посредством основаване на новаторски центрове за сложна поддръжка на хора с увреждания и техните фамилии в шест общини в България.

Зорница Русинова означи, че в границите на предходния и на настоящия програмен интервал по Оперативна програма "РЧР " се финансира дълготрайно промяната по деинституционализацията, която включва закриване на всички институции за деца и пилотно закриване на институции за възрастни хора.

Предвижда се да бъде основана радикално друга мрежа от обществени услуги. В момента има 172 центъра за деца и възрастни с увреждания с потенциал малко над 4000 места. По пилотния план се основава един център в Столичната община, към този момент са подписани контракти с Пловдив и Бургас, следва и с Русе и Варна. Ще бъдат основани още 10 такива центъра на територията на цялата страна. Във всички градове ще се дава сложна услуга за цялостна поддръжка на хората с увреждания - освен обществена работа. Комплексната услуга, новата заместващата грижа, както и мобилните услуги са част от новите обществени услуги, които ще се развиват. Русинова акцентира, че мобилни услуги са нужни, тъй като огромна част от хората живеят в дребни обитаеми места, трудноподвижни са и нямат достъп до здравни и обществени услуги. Занапред се планува и такива услуги да им бъдат предоставяни.

За патронажна грижа ще бъдат отделени 47 милиона лв. по Оперативна програма "РЧР ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР