До една година трябва да стане възможно коли, които нямат

...
До една година трябва да стане възможно коли, които нямат
Коментари Харесай

Забраната за коли без катализатор ще засяга само новорегистрираните, намекна екоминистърът

" До една година би трябвало да стане допустимо коли, които нямат катализатор, да не могат да преминат през първа регистрация в КАТ. " Това съобщи министърът на екологията Нено Димов по време на народен конгрес за зелен бизнес " Екоиновации и градска среда " в четвъртък. С това изказване по тематиката през днешния ден Димов направи оттегляне от думите си в изявление пред " 24 часа " при започване на седмицата, където приказва, че са обмисля сходна рестрикция, само че за всички коли.

По време на форума Димов незабавно направи и ангажимента, че преди да се вкара сходни ограничавания за коли без катализатори поради възстановяване качеството на въздуха, първо би трябвало да се види цялостната картина, да се пресметна обществената цена. Този разбор сега се прави от специалисти от няколко ведомства, събрани в една междуведомствена работна група. Именно тази работна група финално ще излезе с оферти с съответни на обстановката ограничения за колите, които да лимитират замърсяването на въздуха, изясни министърът пред публицисти.

" Техническото решение е ясно - би трябвало да имаш катализатор, само че политическото не е по този начин ясно, " разяснява още Димов, обяснявайки, че не може посредством насила да се накара огромна част от хората да влага хиляди левове за придобиването им.

По думите му най-сериозният проблем при ограничение на замърсяващите коли са настройките на хората, които се трансформират най-трудно и постепенно. " Промяната в настройките лишава доста време, само че си коства усилието, " сподели Нено Димов. По този мотив модераторът на събитието попита публиката дали поддържа радикални ограничения за по-чист въздух, всички присъстващи гласоподаваха за такива ограничения, единствено двама се оповестиха против. Димов обаче разяснява, че в тази ситуация участват хора от бизнеса. " Бизнесът е явен, дано създадем сходно допитване в Белена и Угърчин, там резултатът ще е тъкмо противоположният, " сподели министърът.

Други проблеми, свързани със замърсяващите коли без катализатор в страната са неефективните механически годишни прегледи, сервизите, които оферират противозаконни услуги за унищожаване на катализатори, изброи министърът.

Нено Димов: " Човешката история познава единствено повишаване на ресурсите "

" Наистина ли се изчерпват ресурсите, " попита министърът, представен от Българска телеграфна агенция, по време на откриването на зеления конгрес и уточни, че не е по този начин.

" Човешката история познава единствено повишаване на ресурсите, до които имаме достъп. В нито един миг не познаваме понижаване на тези запаси. В природата съществува единствено капацитет, действителен запас няма. Единственото, което можем да кажем, че е запас, това е човешкият талант да трансформира капацитета, който му е даден от природата, в действително нещо, което може да се употребява ", сподели Димов.

" Зеленият бизнес не е просто реклама или мислене по какъв начин да се усили облагата, това е оня талант, който трансформира евентуалния запас в действителен, " сподели още Димов. Той отбелязва, че методът, по който работи зеленият бизнес, е най-хубавото за бъдещето.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Замърсеният въздух (64)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР