До една година отделенията, клиниките и центровете по образна диагностика

...
До една година отделенията, клиниките и центровете по образна диагностика
Коментари Харесай

Високи технологични изисквания пред отделенията по образна диагностика


До една година отделенията, клиниките и центровете по образна диагностика в нашите лечебни заведения ще би трябвало да се оборудват със системи за архивиране и транспорт на образните проучвания (PACS), разполагащи с опция за разархивиране и предпазване на здравната информация, както и с DICOM програмен продукт, осигуряващ регистрация на проучванията на корав притежател. Това планува новият стандарт „ Образна диагностика “, създаден от Министерството на здравеопазването. Той към този момент е в действие, откакто при започване на седмицата бе обнародван в „ Държавен вестник “.

В документа се слага необикновен акцент върху въвеждането на интернационалната система DICOM (Digital Imaging and Communication in Medicine (DICOM), която контролира процеса на приемане, предпазване, разпространяване и разглеждане на медицински изображения, направени посредством инсталация за образна диагностика – рентгенови апарати, компютъртомографска и ядреномагнитнорезонансна инсталация, ултразвукови устройства, инсталация за ангиография и т. н. С помощта на DICOM се построява цифрова връзка сред диагностичните и лечебните системи, а тази съгласуваност е значимо преимущество, тъй като по този метод се икономисват доста разноски. Освен това, посредством нея потребителите на медицински услуги, както и лекарите, могат бързо и елементарно да употребяват облиците даже и на огромно географско разстояние.

Свързани публикации.. Министерство на здравеопазването актуализира стандарта за финансово ръководство на държавните лечебни заведения 0 Въвеждат стандарт за развиването на бебетата 0 Болници получават съоръжение за образна диагностика за 41 млн. лева 0

Отделно от това в стандарта е заложено условие PACS системите да

да дават опция за отдалечен достъп, десктоп стратегия или мобилно приложение за

най-малко 20 консуматори по едно и също време при структурите за образна диагностика от второ равнище на подготвеност и за най-малко 50 консуматори – за структурите от трето, най-високо равнище на подготвеност.

Според специалистите в региона на образната диагностика тези нововъведения изрично ще доведат до по-добра организация на работа в лечебните заведения и ще улеснят както лекарите, по този начин и пациентите. Важно преимущество е опцията образните медицински проучвания да се предават освен на равнище болница, само че и на равнище система – т.е.

при

нужда да се транслират към различен експерт в друго лечебно заведение, в друго обитаемо място или в чужбина. Също по този начин предвижданията са, че образните проучвания към този момент ще бъдат с доста по-високо качество. В същото време, заради опцията те да бъдат

архивирани и разархивирани при нужда, към този момент няма да се постанова да бъдат повтаряни, каквито случаи сега има и те не са необичайност.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР