До две седмици служебният кабинет ще внесе проект за бюджета

...
До две седмици служебният кабинет ще внесе проект за бюджета
Коментари Харесай

Георги Ганев: Не може НС да гледа бюджета на служебния кабинет


До две седмици служебният кабинет ще внесе план за бюджета за следващата година. Предвидени са нараствания на надбавките за майки и деца, както и нарастване на минималната пенсия

" Този не може да бъде бюджет, който да се гледа в Народното събрание. Трябва да има ясна конструкция на Министерския съвет, тъй като бюджетът се подрежда по нея ", разяснява определеният за народен представител от " Демократична България " Георги Ганев пред " Денят ON AIR ".

" Не сме обсъждали нарастване на минималната пенсия в диалозите за финансите. Основното говорене в нашата група беше да се спре повдигането на минималната пенсия. Трябва хората да получават пенсия въз основа на пенсионноосигурителните си вноски, а не въз основа на някакви обществени хрумвания в страната. Ако страната има обществени хрумвания, това би трябвало да минава по линията на обществено подкрепяне на небогати хора с общите налози, не с пенсионноосигурителните вноски ", изясни той пред Bulgaria ON AIR.

Ганев акцентира, че приемането на бюджет в Народно заседание изисква софтуерни периоди.
" Ако се смени структурата на изпълнителната власт, би трябвало софтуерно време да се пренапишат таблиците в бюджета. Второ, би трябвало да се внесе. Да мине през комисия, да влезе на първо четене. Всичко това е време. След това да има период за оферти. След това стартира четене на второ четене. Дори през нощите да работим, отново не може да стане за един месец ", съобщи той.



И разясни, че няма по какъв начин до края на декември да има гласуван бюджет.

" Към ноември, по груба оценка, имаме към момента остатък от 570 милиона лв.. Няма да приключим годината по този начин. Винаги може да се разчита на българската страна да хвърли едни милиони през декември. Така че ще приключим на недостиг, само че не чакам той да бъде покрай границата, която е в Закона за бюджета. Може би най-много 3% от Брутният вътрешен продукт ще се окаже дефицитът на касова база ", обясни Ганев.
Бъдещият народен представител предвижда, че до края на януари може да има нов бюджет.

Ганев посочи, че не му е предлаган пост в изпълнителната власт. Той сподели още, че от страна на " Демократична България " не са обсъждани имена за министри.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР