До две седмици Северна Македония внася конституционните промени в парламента,

...
До две седмици Северна Македония внася конституционните промени в парламента,
Коментари Харесай

До 2 седмици РСМ внася промените за българите в конституцията си

До две седмици Северна Македония внася конституционните промени в Народното събрание, с цел да впише българите в главния си закон. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик по напредъка на съседите ни за еврочленството им, представен от bTV.

В Скопие евродепутатът е получил увещание, че измененията в конституцията влизат в Народното събрание.


" Или тази седмица, или в идната съответните оферти да бъдат импортирани от работна комисия в Министерския съвет и респективно да влязат на разискване в Народното събрание на Северна Македония ", сподели той.

Кючюк отхвърли да е упражняван напън върху него, с цел да отсрочи гласуването на отчета за есента.

Миналата седмица евродепутати не са били съгласни в него да влязат тематики от двустранните връзки сред България и Северна Македония.

" От нито една страна не е имало напън, нито от българска, американска, нито от македонска, нито някой от сътрудниците ми е упражнявал напън ", уточни Кючюк.

Президентът участва на тържествената проверка-заря в Гоце Делчев във връзка годишнината от гибелта

В момента ветото е наше - вътрешно. В момента сами се блокираме по пътя на евроинтеграцията. Това съобщи в четвъртък македонският министър председател Димитър Ковачевски.

Той уточни, че периодите са доста ясно написани от закона.

" Предложението (за промени в Конституцията - б. р.) ще бъдe предоставено на държавното управление от страна на Министерството на правораздаването. В момента то се намира при специалистите. След това ще бъде изпратено в Народното събрание, в Конституционната комисия, която се управлява от ръководителя на Народното събрание ", изясни Ковачевски и добави, че по-късно, според законовите разпореждания и политическата воля, ще бъде проведено приемането на поправките в Конституцията.

Той акцентира, че това би трябвало да се случи, тъй като е по-добре за Македония.

" Тя не би трябвало да бъде блокирана от вътрешната страна. Ако до момента имаше обсада на Македония извън, в този момент за първи път тя е от вътрешната страна ", посочи министър председателят.

Той изрази убеденост, че от 120 депутати в Народното събрание голямото болшинство от тях са " за " еворинтеграцията на страната, без значение от честата смяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ. Според Ковачевски този развой няма да спре.

Припомняме, с цел да бъдат признати конституционните промени при гласуването, те би трябвало да бъдат подкрепени от минимум 80 депутати. Промяната на Конституцията е едно от изискванията за започване на същински договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР