До две седмици предстои обявяването на обществена поръчка за изграждането

...
До две седмици предстои обявяването на обществена поръчка за изграждането
Коментари Харесай

В Русе започва строеж на нови жп спирки и градска железница

До две седмици следва оповестяването на социална поръчка за построяването на модерна жп спирка в Русе на мястото на остарялата Товарна гара. Това се чака да даде старт на реализацията на упорит план за създаване на още нови жп спирки в Русе и развиване на градска железница до индустриалните зони в двата края на града, до свободната безмитна зона край Дунав мост, до частната индустриална зона " Тегра " на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), до град Мартен, а на последващи стадии тя да стигне до други обитаеми места, на румънска територия до Гюргево и даже до Букурещ.

Планът бе разискван във вторник на среща в общината сред сдружението на някогашните регионални шефове на Русе, транспортния министър Николай Събев, представители на Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).

По думите на Събев градската железница в Русе има опция да бъде част от една по-добра съгласуваност сред Букурещ, Варна и Горна Оряховица и доста сериозен промишлен конгломерат поради капацитета на местоположението и предприемчивостта. В тази посока има предпочитание за работа на бизнес, администрация, жп инфраструктура и държавно управление, сподели министърът.

" Изваждаме железниците от килера на българската стопанска система ", съобщи той пред публицисти в Русе и заявява, че България ще е " на релси ", с цел да отговори на зелената договорка на Европейски Съюз и да бъде все по-неутрална към природата.

" За смут на хората, които чакаха да развиват още бизнес за сметка на БДЖ, към този момент няма да стане по този начин. Българските държавни железници се изправят на крайници и стартират да работят все по-добре ", разяснява той.

Предприетите дейности за развиване на превоза в района и града се свързват с построяването на интермодален терминал с обезпечено утвърждение и финансиране по Плана за възобновяване и резистентност, означи Събев.

53 млн. лева са заложените в проекта средства з аинтермодален терминал в Руси със жп връзка към гара Разпределителна и спирка за работещите и живущите в региона на Товарна гара, изясни генералният шеф на НКЖИ Златин Крумов. Предстои до две седмици да бъде оповестена социална поръчка за създаване на спирка " Университета " с нова визия на мястото на Товарна гара. Ще бъдат спазени актуалните стандарти за перони, навеси, видеонаблюдение, осветяване, досегаемост на градската среда, а до края на 22 година градежът ще завърши, сподели още той.

Прединвестиционното изследване планува планът да се осъществя на стадии. При първия ще се свържат сегашната Централна гара Русе с нова спирка " Родина " до едноименния квартал, актуалната Товарна гара, която ще се споделя към този момент " Университета ", защото в относителна непосредственост е Русенският университет " Ангел Кънчев ", след което ще са новите " Безмитна зона " край Дунав мост, къдета в този момент е гара Север, индустриалната " Тегра ", където е и пристанището на " Булмаркет " или бившето КТМ, " Лукойл ", както и напълно нов жп сектор преди град Мартен, където ще има и автопаркинг.

Този маршрут ще може да поема всички служащи в множеството предприятия и жителите на град Мартен, множеството от които работят в Русе. Така ще си облекчи и придвижването през кръговото на Дунав мост и изхода към пътя за Силистра, който сега пермаментно е претрупан от чакащи да минат през Дунав мост тирове.

Другото трасе се планува да стига до източната промишлена зона на града. Градската железница се възнамерява да прави връзка със северната околовръстна жп линия край брега на Дунав и кея, където са Музеят на превоза и Речна гара, след това до гара " Долапите ", а идващ стадий линията да продължи до селата Божичен и Иваново.

Проектът включва и 16-километровото трасе от гара Разпределителна до румънският град Гюргево с по-чести влакове, а по-късно да се надгради до Букурещ и летище Отопени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР