До две години в образователната система ще има дефицит от

...
До две години в образователната система ще има дефицит от
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Предлагаме безплатно обучение за студентите по педагогика

До две години в просветителната система ще има недостиг от 10 000 учители, сподели ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Данните бяха оповестени по време на представянето на резултатите от план, разработван от просветното министерство, съсловната организация и фондация " Заедно в час ". По този план всяка година 600 души ще получават педагогическа дееспособност, както и ще бъдат обучавани за ресурсни учители.

Над 22 000 са децата със специфични просветителни потребности у нас, а с тях работят едвам 1400 ресурсни учители. В системата липсват най-много преподаватели по математика, информатика, непознат език и начални учители. Програмата би трябвало да се финансира от държавния бюджет. Обучението ще се организира за една година в Софийския, в Пловдивския и във Великотърновския университет, сподели Янка Такева:

" Дълбоко съм уверена, че сътрудниците, които имат висше обучение – магистър, било по инженерство, било по стопанска система или някаква друга компетентност, за една година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, която ще преподават ".

Към всеки нов преподавател ще има ментор, като в програмата е планувано неговото възнаграждение. Приемът на студентите по педагогика се усилва, дават се и спомагателни стипендии, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев:

„ От началото на идната образователна година ще предложим за професионално направление „ Педагогика на образованието “ образованието за студентите да бъде гратис. Ще бъде нещо като трета стипендия. В момента минималната заплата на млад преподавател е 760 лева като следващата година ще бъде 920.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР