До две години стадион „Пловдив” ще бъде върнат отново към

...
До две години стадион „Пловдив” ще бъде върнат отново към
Коментари Харесай

Ще има ли отново голям футбол на стадион „Пловдив“?

До две години стадион „ Пловдив” ще бъде върнат още веднъж към живот. Това е задачата, която си слага локалната власт, като в оборудването ще бъдат вложени 15 милиона лв..
С тези средства се планува да бъде приключен първият стадий от реконструкцията. В него се включва всичко на Кота 0 - терен, писта, насипните трибуни, плюс детайл от козирката. При завършването на този стадий стадионът ще е подготвен да приема мачове от Първа лига.

До момента работата по стадиона се забави поради противоречивите авторски права на плана. Бившият основен проектант на Пловдив Валентин Маринов упорства, че той държи правата за оборудването, само че градските управляващи не могат да намерят безапелационни доказателства за това. Заместник-кметът Георги Титюков увери, че са вложили големи старания, само че по този начин и не са разкрили книжата, които да демонстрират ясно чий тъкмо е планът. Въпреки разногласията, от общината са безапелационни, че проектант Маринов ще има роля по реконструкцията на стадиона. „ Арх. Маринов може да е спокоен, че ще работи ефективно по плана, тъй като, който и да го вземе няма по какъв начин да мине без неговата експертиза”, съобщи пред публицисти кметът Иван Тотев.
Община Пловдив планува и построяването на голям многоетажен паркинг, който ще е най-големия за града до стадиона. По предварителни планове, оборудването ще обезпечи места за 1000 автомобила.

Връщането на стадиона към употреба се чака с неспокойствие от пловдивската общност. В града сега има остра потребност от модерно оборудване за осъществяване на футболни срещи. Стадионите на четирите тима в града – Ботев, Локомотив, Марица и Спартак са надалеч от мечтаното положение.
В момента стадион „ Христо Ботев “ съставлява строителна площадка, откакто преди 5 години там стартира построяването на напълно ново оборудване. След срутва на КТБ обаче, построяването на „ Колежа “, както е прочут стадиона измежду почитателите на Ботев, бе спряно. След придобиването на контролния пакет акции от Георги Самуилов през предишния месец бяха подхванати дейности за обновяване на градежа, само че това ще отнеме най-малко година и половина. През това време Ботев ще продължи да играе своите срещи въз основата в Коматево, която за разлика от стадионите е в съвършено положение.
Стадионът на другия първокласен тим – Локомотив, също не е в цветущо положение. Два от секторите са затворени за аудитория, а естрада „ Бесика “, където са най-върлите последователи на клуба, е направена от железни структури, откакто истинската естрада рухва през шампионската 2004-та година. Собственикът Христо Крушарски към този момент изрази предпочитание за по-големи вложения, само че това ще стане след гласуването на концесия.
Надежда през последните месеци за нов стадион има за Спартак Пловдив. Новият притежател на клуба взе оборудването на концесия като се ангажира да направи напълно нов стадион. В Марица от своя страна не престават да играят своите срещи на терена в квартал „ Кършияка “.
Стадион „ Пловдив “ е най-големият стадион в България. По план оборудването, което в предишното носеше името „ 9-ти септември “, има 50 000 седящи зрителски места.
Стадионът е публично открит през 1950 година. Капацитетът тогава е едвам 30 000 седящи места. Основно е реконструиран през 1962 година, като се построява втори етаж на западната естрада. Капацитетът тогава нараства на 42 000 места, като се слагат и 4 стоманобетонени кули с осветяване. В края на 80-те години е издигната и останалата част от втория етаж на стадиона. Старите лампи са демонтирани и са сложени 4 нови стоманени кули с височина 70 м, импортирани от Полша. С рухването на комунизма ремонтът е замразен малко преди цялостното довеждане докрай на оборудването. 10 години по-късно на процедура на него към този момент не се играят футболни срещи. От 2000 година стадионът се употребява главно за контролни срещи и мачове на детски и младежки обединения.

„ Голямата къща “, както е прочут измежду почитателите стадиона, пази загатна за велики футболни мачове. Тук са се играли както неповторими дербита сред пловдивските тимове, като и интернационалните срещи. Именно на стадион „ Пловдив “ Ботев побеждава грандове като Барселона и Байерн Мюнхен. Локомотив пък играе тук мачове с Оксер, Ювентус и Лацио. Сега има големи очаквания измежду пловдивчани, че един ден тук още веднъж ще се играе огромен футбол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР