До две години пластмасовите бъркалки и чашките за кафе, сламки

...
До две години пластмасовите бъркалки и чашките за кафе, сламки
Коментари Харесай

БАР: Европейския съюз забрани пластмасата. Какво означава това


До две години пластмасовите бъркалки и чашките за кафе, сламки и прочие да изчезнат дефинитивно от приложимост! Това реши Европарламентът на 27 март т.г. като част от екологичните ограничения за запазване на водните басейни. Само 35 депутати от общо 623 са дали своят вот срещу решението, 28 са се въздържали. Държавите имат две години, с цел да вкарат новото предписание в законодателството си.

„ Днес ние предприехме значима стъпка към редуцирането на замърсяването на нашите океани и морета с пластмасови боклуци. Ще го създадем, можем да се оправим с това. Европа задава нови амбициозни стандарти и утъпква пътеката за останалия свят. “ – безапелационен бе в обобщението си пред евродепутатите Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, представен от интернационалните осведомителни организации.

В интерес на истината тези досадни консумативи се срещат все по-рядко в заведенията за публично хранене, само че магазинната мрежа към момента не се е отказала да ги предлага. Но няма да е задълго. С новата наредба, която ще влезе в действие през 2019 година, ще би трябвало да се преценяват всички държави-членки на Европейски Съюз, като това ще ги задължи да продължат да работят в тази тенденция и в бъдеще. От всекидневието ни следва да изчезнат всички ненужни еднократни опаковки, които замърсяват природата – пластмасови кутии и принадлежности за храна, капачките за горещи питиета и така нататък Поставени са и периоди: до 2025 година 25% от създадената пластмаса би трябвало да се рециклира, а до 2019 година процентът да нарасне до 90. Сега Европа изхвърля 25 млн. тона пластмаса, от които едвам 30 % се рециклират, а 80% от боклука в международния океан е пластмаса.

С новата разпоредба следва да се вземат ограничения и за проблемите, които основават мокрите кърпички. Всеки знае, че попаднали в канализацията, те я задръстват. Въпреки това рестриктивните мерки не се съблюдават. Затова този продукт ще бъде подложен в една категория с цигарените филтри, кухненската хартия и картонените чаши, които въпреки и да не са пластмасови, са също толкоз рискови за околната среда. Върху тях наложително ще би трябвало да бъдат изписани инструкции да се изхвърлят единствено на обозначените места, тъй като вредят на околната среда.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР