До два месеца в местата с население под 10 000

...
До два месеца в местата с население под 10 000
Коментари Харесай

Изграждат площадки за домакински отпадъци в малките населени места

До два месеца в местата с население под 10 000 души би трябвало да бъдат построени площадки за разделно и безплатно събиране на отпадъците от семействата. До момента такива липсват и поради това всеобща процедура е всевъзможни отпадъци да бъдат изхвърляни в речните корита или на други нерегламентирани места. Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив към този момент е изпратила наставления до кметовете на общините в региона за отделяне на подобаващи терени.

Първенец, Родопи Ягодово, Родопи

В община Родопи има 20 обитаеми места с 32 000 поданици. Хората споделят, че няма къде да изхвърлят остарялата си мебелировка, както и отпадъците след ремонт. Затова признават, че постоянно нарушават закона, оставяйки ги до кофата за боклук.
Елена Трифонова - гражданин на село Ягодово: Това е проблем за нас. Контейнерите са незадоволително и на две седмици ги отмъкват. Къде да ги отхвърляме?!
Кметовете на селата декларират, че имат голяма потребност от площадка за огромни боклуци. Трудно се борят с нерегламентираното им изхвърляне, което коства и голям финансов запас. Първият терен, избран за това в община Родопи, е край село Първенец.
Пламен Спасов - кмет на община Родопи: Да, ще имаме една регламентирана площадка за матраци, за одеала, за дребни строителни поправки. Идеята ни е да бъде в село Първенец. Сега има някои доуточняващи въпроси, да вземем за пример необходим ли е обстоен организационен проект за площадките.
Предложението на екоинспекцията е площадките да бъдат построени със средства от такса боклук.
доцент Стефан Шилев - шеф на РИОСВ-Пловдив: Площадката би трябвало да обезпечава, преди всичко да е оградена, да е с елементарен достъп, зависи от вида боклуци, в случай че не са рискови тогава няма потребност да е напълно бетонирана. За неизпълнено наставление глобата е от 5 хиляди лв., само че за замърсяване на обитаеми места.
На площадките ще могат да се предават и медикаменти и рискови боклуци. Изискването е обаче те да се събират разделно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР