До два месеца трябва да стане ясна причината за аварията

...
До два месеца трябва да стане ясна причината за аварията
Коментари Харесай

Двама от пострадалите при авария в цех в село Симеоново остават в болница

До два месеца би трябвало да стане ясна повода за повредата в цеха за произвеждане на биогаз в ямболското село Симеоново. При случая пострадаха трима служащи. Двама от тях остават в ямболската болница в устойчиво положение.

Симеоново, Тунджа

След повредата и първите огледи, направени още нощес на мястото на случая, и специалисти от инспекцията по околна среда в Стара Загора направиха замервания за възможна екологична заплаха.
Райна Пондева, старши специалист към ръководство на отпадъците към Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора: Оглеждаме дали има замърсяване на почви и какви са вредите. Но в тази ситуация няма такива вреди... площадката е бетонирана и няма такива рискове... това е животинска тор, тя не е рискова.Инж. Стефан Колев, специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда Ст. Загора: За региона и популацията няма заплаха, тъй като няма замърсяване на съставни елементи на околната среда - води, въздух и почви.
Собственикът на оборудването е безапелационен, че са подхванати всички нужни защитни ограничения за естественото действие на обекта. По негови думи инсталацията е въведена в употреба през януари тази година, след осъществени инспекции от виновните институции. По време на случая оборудването не е работило, а е функционирало на поддържащ режим.
Георги Станев, притежател на инсталацията за биогаз: Предполагам, че това е градивен или проектантски недостатък на самата структура. Технологията е такава, че не допуска никакъв гърмеж, налягането на газа, който се съдържа вътре е извънредно ниско.
От Районна прокуратура Ямбол не изключват нито една от вероятните версии за повредата.
Мирослав Спасов, прокурор в РП-Ямбол: Техническа неточност, техническа нередовност, човешка неточност, някакъв градивен минус по оборудванията. Предстои назначението на голям брой експертизи едвам по-късно ще можем да дадем по-пълна информация какво се е случило.
Досъдебното произвеждане е формирано за причиняване на телесна щета заради неведение или немарливо осъществяване. При доказване на виновност плануваното наказване е до три години отнемане от независимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР