До два месеца най-късно трябва да приключат спешните ремонти на

...
До два месеца най-късно трябва да приключат спешните ремонти на
Коментари Харесай

Нанков: До 2 месеца ще приключат ремонтите на водопреносната мрежа в Перник

До два месеца най-късно би трябвало да приключат незабавните поправки на пречиствателните станции и водопреносната мрежа в Перник, това съобщи за Българска национална телевизия зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков.

“От през вчерашния ден стартира спешния ремонт на остарялата пречиствателна станция, където ще са построени нови утаители нови помпи, нова връзка сред новата и остарялата пречиствателна станция, с цел да може да подсигуряваме на всички жители че даже при постигане на мъртъв размер от язовира водата ще има всички нужни качества за битови потребности на хората ”, добави зам.-регионалният министър.

Нанков сподели, че Батановския тръбопровод ще бъде изключен от огромния план и ще бъде финансиран 35-те милиона лв., отпуснати от държавното управление.

“В момента има подписан контракт сред ВиК – Перник и Министерство на околната среда и водите, само че, някои от дейностите ще бъдат извадени от плана и ще бъдат осъществени по незабавен, спешен порядък ”, добави той.

“От въвеждането на водния режим повредите се удвоиха, даже утроиха. Самият режим със прекъсване и стартиране на вода наруши в пъти остарялата инфраструктура на ВиК, която не е ремонтирана близо 60 години. Община Перник би трябвало оптимално бързо да разпореди дейностите по ремонта на водопреносната мрежа ”, означи Нанков.

Според него огромният план ще се осъществя най-малко две години, всички останали спешни действия ще приключат до 2 месеца: “Работи се по търсене на нови водоизточници по Витошкия водосбор към язовир “Студена ”. Може би би трябвало управлението на ВиК – Перник да обмислят

за по-оптимален режим, с цел да може до пролетта да се задържи подаването на чиста питейна Перник ”.

Зам.-министър Нанков съобщи, че салдото на водните количества в язовира е ангажимент на “Басейнова дирекция ”. “Подобен проблем има с язовир “Бебреш ” и Ботевград. От там е предизвестено за понижени водни количества, начерта се надлежно и проект. Трябва да успокоим жителите на Ботевград, че има наличност на вода за 120 дни ”, съобщи Нанков.

Запитан по какъв начин ще разяснява поискания от опозицията избор на съмнение поради водната рецесия в Перник, Николай Нанков отговори: “Право на опозицията е да внася избор на съмнение по обособени тематики. Няма нищо неприятно в него, ние имаме причини по тематиката. По отношение на отговорността – хубаво е, че способените органи влязоха и в общината, и в обособени институции, с цел да се откри напълно генезиса на казуса. Но не искайте от мен да приказвам от името на други органи и институции. Нека да загатна единствено един факт – във връзка с стената на язовира. Без ремонт на тази стена нямаше да има изобщо вода за Перник. Направи се извънредно първокласен ремонт на стената с евросрредства. Така че – вода за Перник ще има, ние подсигуряваме това ”, добави Нанков. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР