До дни започват работа двете станции за мониторинг на атмосферния

...
До дни започват работа двете станции за мониторинг на атмосферния
Коментари Харесай

В Монтана ще заработят 2 станции за измерване чистотата на въздуха

До дни стартират работа двете станции за мониторинг на атмосферния въздух в Монтана. Те ще мерят 24 часа в денонощието разнообразни индикатори. Предполага се, че от началото на новата 2021 година информацията и актуализациите ѝ ще бъдат налични и на уеб страницата на общината.
Съвременната инсталация е доставена по стратегия “LIFE +”, по която общината осъществя план взаимно със София, Велико Търново, Стара Загора, Русе и Бургас. Станциите са инсталирани в двора на езиковата и математическата гимназия, а другата - до Първо главно учебно заведение. Те ще записват всички параметри на въздуха, нездравословните излъчвания и отклоненията от стандарта. Досега това се правеше ръчно.
В пилотната фаза на плана 50 семейства в Монтана получиха отоплителни уреди, които заменят печките твърдо гориво с газови котли и печки на пелети. 28 фамилии са поискали да употребяват синьо гориво, а останалите пелети. Общо 528 фамилии ще се оборудват със модерни и екосистеми за отопление. Останалите ще ги получат в главната скица на плана, която към този момент е в ход. За Монтана са обезпечени 892 637 евро.
. Наднорменото наличие на фини прахови частици е особено за забележителна част от обитаемоте места у нас. То визира съвсем 90% от градското население, а това е над междинното за Европейския съюз. Най-високи стойности в Монтана се регистрират през декември, януари и февруари, когато огромна част от семействата – 57% се отопляват с твърдо гориво. Проучване, направено преди година, сочи, че 10,4% от домовете в Монтана се отопляват със синьо гориво, 4 % - с пелети, за 28,2 % е употребявано електричество, 43,4% - дърва, а 13,6% - въглища. Те ще бъдат финансирани, с цел да преминат към по екологични източници на топлинна сила като газ и пелети до 2023 година.
Още 3000 семейства ще имат опцията да подменят старите си отоплителните си уреди по другия план на общината, финансиран от оперативната стратегия “Околна среда”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР