До дни става ясно кои ученици ще започнат учебната година

...
До дни става ясно кои ученици ще започнат учебната година
Коментари Харесай

Ще се върнат ли на училище децата с хронични заболявания?

До дни излиза наяве кои възпитаници ще стартират образователната година онлайн и кои ще се върнат в клас. Това ще дефинира Експертният съвет по педиатрия. В момента медиците приготвят лист с кои хронични болести не е целесъобразно децата да посещават учебно заведение. Това изясни основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Мария е родител на двама бъдещи второкласници. Само единият от тях обаче е с тежката диагноза диабет.

За нейното хронично заболяване и един вирус или грип отново са рискови. За всички ситуацията е доста притеснителна, неразбираема. Не знам какво ни чака, споделя Мария Карауланова.

Мълчание по тематиката към този момент резервират от просветното ведомство. От там чакат специалистите по педиатрия да оповестят публично кои диагнози при децата би трябвало да са причина за отдалечено образование. Така за родителите като Мария остава въпросът, в случай че едното дете посещава учебно заведение, а другото учи онлайн - няма ли рискът за здравето да остане същият.

Аз не мога да спра едното, а другото да върви. Ако нея я задържа, а пусна братчето ѝ на учебно заведение, надлежно той ще донесе някакво заболяване, размишлява Мария Карауланова.

Според експерта по детски заболявания - доктор Пламен Масларски, рискът е единствено при децата със сериозен имунен недостиг, нуждаещи се от тежка терапия. А техният брой у нас не е толкоз огромен.

Да кажем провеждана химиотерапия или имуносупресивно лекуване. Децата с ревматологични болести, децата с заболявания на съединителната тъкан или с нефрологични болести, изясни доктор Пламен Масларски за Нова телевизия.

А децата с други хронични болести, при които няма последствия върху имунната система, биха могли умерено да се върнат в учебно заведение.

Астмата с всички респираторни инфекции протича малко по-тежко, само че една добре следена астма, не е противопоказание за навестяване на детско заведение. Децата с диабет също би трябвало да посещават учебно заведение, когато диабетът е добре следен, счита доктор Масларски.

Съветът на лекарите е малко преди първия звънец децата с хронични болести да преминат през всички нужни проучвания, които да покажат моментното положение на организма им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР