До дни ще бъде оповестено името на първия български гражданин

...
До дни ще бъде оповестено името на първия български гражданин
Коментари Харесай

Вашингтон за първи път ще санкционира българин заради корупция

До дни ще бъде оповестено името на първия български жител със възбрана за влизане в Съединени американски щати поради корупция. Това разгласи пред Нова телевизия американският дипломат у нас Херо Мустафа.

„ Съединени американски щати имат желание да подхващат по-твърди ограничения, ограничения със зъби, в битката с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на който ще бъде наложена възбрана за влизане в Съединени американски щати поради корупция. ”, разяснява Мустафа.

„ Има съответна наредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на Съединени американски щати да назове длъжностни лица, забъркани в корупционна активност. Така че, месец, откакто споделих, че ще създадем това, ние скоро ще оповестим такова име за първи. Причината да нправим това е, тъй като имаме вяра, че е значимо да работим дружно в битката с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го вършим. Това име е единствено първото, в следствие ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на използван световния закон „ Магнитски ” и други твърди ограничения. Ние не се отнасяме към този въпрос незадълбочено. За да назовем съответно лице, би трябвало да имаме доказателства. Този първи случай е доста явен и по тази причина взехме решение да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни ”, сподели още посланикът на Вашингтон в България, като добави, че държавният секретар на Съединени американски щати ще разгласи името до няколко дни.

Мустафа разяснява и назначението на нашумелият в Съединени американски щати прокурор Джесика Ким за юридически консултант в посолството на Вашингтон в София по въпросите на правораздаването и битката с корупцията.

„ Мисля, че към този момент сте ме чули, че двустранните връзки сред Съединени американски щати и България доближиха ново ниво. Нашият стратегически разговор има три съществени стълба – сигурност и защита, господство на закона, както и стопанска система, търговия и енергетика. Ние се съгласихме, че ще споделяме ноу-хау, най-хубави практики и експертни знания, с цел да може да работим по тези значими въпроси. “, съобщи Мустафа.

На въпрос за възможни промени в българската конституция, посланикът на Вашингтон у нас съобщи, че решението е в ръцете на българското държавно управление, българския парламент и българския народ, като още веднъж акцентира смисъла на върховенството на закона

Тя разяснява и рухването на визите към Съединени американски щати, като съобщи, че през март следва първото посещаване в България на помощник-държавния секретар по консулските въпроси, който е най- най-висшестоящият представител на Държавния департамент, занимаващ се с тези въпроси.

По тематиката за енергетиката Мустафа съобщи, че следва второ посещаване в България на делегация от американски механически специалисти

„ Енергийната диверсификация би трябвало да бъде прегледана на процедура, а освен кардинално. ”, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР