До дни ще бъдат публикувани допълнителни указания за това как

...
До дни ще бъдат публикувани допълнителни указания за това как
Коментари Харесай

До дни публикуват допълнителни указания за индексацията на строителните договори

До дни ще бъдат оповестени спомагателни инструкции за това по какъв начин да се ползват разпоредбите за индексация на строителните действия осъществени след 30 юни 2021 година по настоящи, завършили или подписани контракти договори. Това съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и някогашен строителен министър Николай Нанков.

Свободният запас по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и Оперативна програма „ Околна среда “ е в границите на 15 на 100, само че не от строителните действия, а от цената на договорите. Споразуменията за индексация би трябвало да бъдат подписани от общините с фирмите и по-късно локалните управляващи да потърсят това в допълнение финансиране, изясни Шишков. Той призна, че общините имат терзания да ползват индексацията и чакат спомагателни инструкции.

Освен това в бюджета за тази година няма средства за индексация на плановете, които са с държавно или общинско, а не европейско финансиране. Очаква се такива средства за бъдат гласувани в бюджета за 2023 година, уточни Шишков. Част от дейностите, планувани за финансиране за тази година по други контракти обаче могат да не бъдат осъществени и със спестените средства да се финансират част от подписаните съглашения още през тази година, добави министърът.

И съобщи, че не е ясно на каква стойност ще е общата индексация и това ще стане чак след сключване на спомагателните съглашения, в които цената би трябвало да бъде увеличена с инфлацията и повишаване на строителните материали.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР