До дни се очаква да започне авариен ремонт на източното

...
До дни се очаква да започне авариен ремонт на източното
Коментари Харесай

Пукнатини заплашват Рилския манастир, ето какво ще се случи до дни...

До дни се чака да стартира спешен ремонт на източното крило в Рилския манастир. Сградата е с рискови пукнатини и има отклоняване на стените й. В момента крилото не се употребява, а в него се пази част от хранилището на библиотеката, предава Българска национална телевизия. Пукнатините в стените свещениците в Рилския манастир виждат преди две години - по време на ремонтни действия, свързани с възобновяване на орнаментите на източното крило. " Показаха се дълбоки пукнатини, тогава видяхме, че има леко отклоняване на калканната стена, спряхме реставрацията на фасадата ", сподели свещеник Евлогий, свещеник на Рилския манастир.

За да не рухне крилото е построена структурата... преди две години. Толкова траят процедурите преди започването на същинските ремонтни действия. " Вече имаме дефинитивно направен проект план, и утвърждение за деяние, уповавам се при започване на юли да стартират сериозните укрепителни дейности, с цел да може да се избегне сриване на тази стена ", сподели свещеник Евлогий.

В Рилския манастир се притесняват, че Светата обител е в земетръсна зона и всяка осцилация може да е пагубна за постройката на източното крило. Оформилите се пукнатини в него се дължат на безотговорна човешка интервенция. " Изрязани са някои от стоманените обтегачи, което отслабило структурата и някои други намеси с бетон и прочие, което също е увредило положението на това крило и тази стена ", прибавя светият отец.

Милена, клиент: Не считам, че такива монументи на историята би трябвало да се унищожават, и постоянно когато има проблеми би трябвало да се вземат решение. Това е нашата просвета. " Тука се посещава от доста туристи, аз даже останах малко разочарована, че в подобен тип го виждам ", споделя посетителката Атанаска.

След като крилото бъде ремонтирано, ще стартират действия и по промяна на покривната структура. Сега нови керемиди с пари от европроект се слагат в южното крило на манастира. Част от парите по ремонтите обезпечава манастирът, тъй като понижената държавна дотация от 600 на 200 хиляди лв. не доближава за покриване на всички разноски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР