До дни предстои Фондът на фондовете да сключи споразумение с

...
До дни предстои Фондът на фондовете да сключи споразумение с
Коментари Харесай

Министър Пулев: Предстои сключване на споразумение за нов свеж ресурс за родния бизнес

До дни следва Фондът на фондовете да подписа съглашение с Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ за нов, пресен запас от близо 1,2 милиарда лева, който би трябвало да стигне до българския бизнес. Това заяви на среща с представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, предадоха от пресцнтъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Пред работодателските организации той разясни, че по новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 милиарда лева, посредством съглашението ще се насочи запас от към 1,2 милиарда лева към Фонда на фондовете, с цел да стигне до българските бизнесмени и компании. " 45% от бюджета е за дялови принадлежности, а оперативното съглашение сред министерството и Фонда на фондовете ще е реалност до дни “, акцентира Пулев.

Отделно, по новата стратегия " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 милиарда лева, също е заделен запас от към 120 млн. лева за Фонда за софтуерен трансфер, който ще се концентрира върху стимулирането на родните компании.

" Осигурихме базовия запас за Фонда на фондовете, предстоят пазарните съвещания “, уточни още Пулев и напомни пред работодателските организации, че на 2 август, при сформирането на Служебния кабинет, България е имала 0 контрактувани лв. по 0 европейски стратегии, а пет месеца по-късно, в границите на мандата, България към този момент има контрактувани 10 от 10 вероятни европейски стратегии за 20 милиарда лева, които българският бизнес, университети и бизнесмени могат да употребяват до 2027 година

По думите на Пулев, е реализирана доста добра съгласуваност със заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и с министъра на енергетиката Росен Христов, с които се разисква ръководството и на Декарбонизационния фонд в подтекста на построената инфраструктура и опит в структурирането на финансови принадлежности на Фонда на фондовете.

Работодателите дефинираха като позитивен напредъка на страната по Водородната тактика, която директно касае МИР, като показаха вяра за опазване на високите темпове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР