До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските

...
До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските
Коментари Харесай

Банките с отсрочка по кредитите, но само за изрядни платци

До дни банките ще стартират да оферират отлагане на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в усложнение поради рецесията, провокирана от ковид. От облекчението ще може да се възползват както компании, по този начин и жители, които досега са били изрядни платци.
Това заяви пред бТВ Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България и изпълнителен шеф на ОББ.
За постоянни платци се смятат тези, които не са имали просрочия, както и тези, чиито вноски са с 30 дни веселба, считано от оповестяването на изключителното състояние.
Андронов обаче чака по-голямата група кредитополучатели да не изискат отлагане на вноските по заемите си.
Банките ще продължат да работят и с проблематичните си клиенти, увери Андронов. Както и до момента те могат да се обръщат към обслужващите банки и след самостоятелни оценки на платежоспособността им, ще се търсят способи за разсрочване на отговорностите или даване на спомагателни обезпечения.
" Проблемът с нередовните платци е, че преструктурирането на заемите им изисква банките да вършат хранителни запаси, което понижава капитала им ", изясни Андронов. Одобреният мораториум от Европейския банков орган и БНБ няма да класифицира отсрочените заеми като неприятни, което няма да води до допълнителни разноски за банките да вършат запаси. Това ще помогне на банките да разполагат с повече запас за кредитиране.
Андронов не пожела да уточни за какъв интервал от време ще бъде кредитната почивка, защото към момента нямат глобата от Българска народна банка. " Предложили сме задоволително дълъг интервал от време, в който затруднените клиенти да си стъпят на краката, само че в това време срокът би трябвало да е здравословен и за самите банки ", разясни банкерът.
Клиентите ще може да избират дали да разсрочат лихви и главница по едно и също време, или единствено лихвите. 
Кредитната ваканция няма да носи тежести като наказателни лихви, регистриране в кредитния указател на нередовните длъжници или други " Просто ще удължим интервала на погасяване на целия заем ", изясни Анронов. Фирмите и гражданите ще имат време да се възползват от мораториума до 30 юни 2020 година.
Припомняме, че в петък Българската национална банка (БНБ) даде период от 5 дни на комерсиалните банки да показват единни правила за кредитна почивка. " Ще представим разпоредбите още при започване на идната седмица ", увери Андронов. Те обаче би трябвало да бъдат утвърдени от Българска народна банка.
Европейският банков орган разгласи през вчерашния ден насоки за мораториума върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19. От тях излиза наяве, че мораториумът би трябвало да се приложи от задоволително на брой кредитни институции по отношение на задоволително необятен кръг кредитополучатели. АББ, в която членуват всички търговски банки у нас, към този момент изрази цялостна подготвеност.  Той няма да е използван за новоотпуснатите след въвеждането на моратариума заеми.
" Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19 ", показва Българска народна банка.
Българска народна банка към този момент вкара пакет от ограничения на стойност 9.3 милиарда лева, които да подсигуряват по-голяма ликвидност в комерсиалните банки. Една от тях е банките да не раздават дивиденти и напълно да капитализират облагата си от предходната година в размер на 1.6 милиарда лева Друга мярка е да понижат експозициите си към задгранични банки и по този метод да си обезпечат към 7 милиарда лева спомагателен запас.
Вижте още:
Българска народна банка: Спират или отсрочват заплащанията по банкови заеми
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР